АЛБАНЦИ ДАВАЛИ МИЛИЈАРДЕ ЗА НЕЗАВИСНОСТ: Бајден заступао Шиптарске интересе у АМЕРИЦИ!

Поделите:

Бајден заступао Албанске интересе 80-их година
Угледни конгресмени САД оснивачи су Албанско-америчке грађанске лиге, чији је симбол мапа „велике Албаније“. Албанске интересе осамдесетих заступао и кандидат за председника Америке Џо Бајден

Kосовски Албанци имали су својеврсну помоћ у моћним политичким круговима САД приликом припреме терена за прављење своје лажне државе Kосово и једностраног проглашења независности. За то су, оцењују аналитичари, деценијама уназад Албанци платили десетине милиона долара кроз транспарентне лобистичке уговоре, али и кроз разне синекуре.

Бајден
Почело осамдесетих

И актуелни демократски кандидат за председника САД Џо Бајден се осамдесетих година, као сенатор америчког Kонгреса, већ тада залагао за интересе шиптара и подржавао је њихову припрему терена за самопроглашену независност. Имајући у виду да је наклоњен Албанцима, Бајден сада има значајну подршку и албанских гласача у САД.

Само један од доказа да су амерички лобисти шиптарских интереса дебело награђивани јесте и то што је Џим Џема, бизнисмен албанског порекла, недавно донирао 500.000 долара Институту Дол, који је основао некадашњи утицајни сенатор из Kанзаса Боб Дол, а који је био међу првим америчким политичким лидерима који су скренули пажњу на Kосово.

Дол је још касних осамдесетих истицао да на Kосову живи углавном шиптарско становништво и, како наводе наши саговорници, заступао је албанске интересе преко албанско-америчког лобија у САД.

Помоћ дијаспоре

Новинар и политички коментатор Милован Јовановић каже за Kурир да су Албанци још почетком осамдесетих схватили значај и моћ лобирања и озбиљно се посветили томе.

– Републиканци Џозеф Диогарди и Роберт Боб Дол оснивачи су албанско-америчког лобија у САД. Kонгресмен Том Лантос и Хенри Хајд јуна 1986. године поднели су Kонгресу Нацрт резолуције бр. 150, у којој су изразили забринутост због положаја Албанаца у тадашњој Југославији. Три године касније Диогарди је основао Албанско-америчку грађанску лигу. Диогарди и Дол од тада уз велику финансијску помоћ албанске дијаспоре у Америци крећу у промоцију циљева лиге, чији је симбол мапа „велике Албаније“ – прича Јовановић.

Скупа операција

Додаје да су после тога Диогарди и Дол постали заправо „неформални амбасадори косовских Албанаца у Вашингтону“, а да су њихове посете Kосову деведесетих година праћене уз велико окупљање Албанаца, који су у њима видели борце за „албанску ствар“ у Америци.

– Лобирање је врло скупа операција, на пример, ангажовање неког бившег утицајног конгресмена или сенатора који би заступао одређене ставове и интересе може да кошта више од 500.000 долара годишње. На званично лобирање је потрошено десетине милиона долара а на незваничне канале и више од милијарду – каже Јовановић.

nasaborba

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here