Албанци најављују нове циљеве: Илирида, Малесија, Ћамерија…

Поделите:

У организацији Удружења “Ћамерија” у Приштини је одржан марш за уједињење Албанаца из Прешева, Бујановца и Медвеђе са Kосовом. РТС наводи да марш, иако означен као историјско окупљање, није наишао на одзив косовских Албанаца.

Маршу је присуствовало неколико стотина Албанаца из општина са југа Србије. Они су на маршу изразили жељу за уједињењем и носили транспарентне на којима је писало: “Долино, Албанија је са тобом”, “Долино, Kосово је са тобом” и “Долино, Санџак је са тобом”.

– Ви сте ћелија са свих националних територија Албанаца. Ово је историјски моменат где долину Прешева снажно подржавају сви Албанци. Подршка за поновно уједињене са Kосовом, са земљом на којој нам је место од давнина – рекао је председник Демократске партије Албанаца из Прешева Рагми Мустафа. Наводи се да су и остали говорници на скупу имали сличне поруке попут оних с транспарената, а на којима се помињу и Илирида, област на западу Македоније у којој живе Албанци, Малесија, област чији се део налази у Црној Гори, и Ц́америја, област чији се највец́и део налази на северозападу Грчке.

Изузев логистичке подршке полиције и присуства неколико домаћих телевизијских екипа, нико од политичких представника Албанаца са Kосова није показао веће интересовање за данашње окупљање Албанаца из Прешева, Бујановца и Медвеђе, наводи РТС. .

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here