Албанци спаљивали производе из Србије; Полиција у цивилу скида српске таблице?

Поделите:

На албанском сајту albeu.com објављен је видео снимак на ком је забележено како се у месту на Косову и Метохији спаљују поједини производи из Србије.


На снимку стоји да се то догодило у Качанику.

Види се кутија пуна различитих српских производа, међу којима су слаткиши и хигијенски производи, како горе.


Уз снимак се наводи да се све одиграло у среду вече, после одлуке Приштине “о бојкоту” производа из Србије.

Наведно је да су неки становници Качаника одлучили да спале српске производе и да су то снимили.

Да подсетимо, влада самопроглашеног Косова одлучила је у среду да таксе на производе из централне Србије повећа за 100 одсто.

Ендрит Схаља, министар трговине и индустрије, предложио је повећање таксе за 100 одсто, што је подржао премијер привремених косовских институција Рамуш Харадинај.

Харадинај је рекао да споразум ЦЕФТА између Београда и Приштине на функционише.

“Косово је дуго времена ометано како у транспорту, тако и у анализи и у било ком другом инструменту ЦЕФТА. Стога подржавам овај предлог”, рекао је Харадинај.

ПОЛИЦИЈА У ЦИВИЛУ СКИДА СРПСКЕ ТАБЛИЦЕ НА КОСМЕТУ?

Заменик премијера самопроглашеног Косова Фатмир Љимај изјавио је да би влада те тзв. државе ускоро могла да уведе реципрочне мере Србији када је реч о регистарским таблицама, а у међувремену припадници Косовске полиције у цивилу одузимају српске регистарске таблице у селима Ранилуг и Велико Ропотово.

Према Љиљају мера одузимања српских таблица би значила да власници возила са тим ознакама током боравка на територији косова имају привремене таблице.

Упитан да прокоментарисе позив ЕУ Приштини да укине одлуку о повећању такси на робу из централне Србије за 100 одсто, Љимај каже да је такав Брисела био очекиван, пренела РТК.

“Европска унија мора да схвати да Косово више не може да прихвати приступ какав Србија има према нама”, рекао је Љимај.

У међувремену, према незваничним информацијама РТК2 на српском језику, полицајци у цивилу су заустављали возила са таблицама централне Србије, возачима су уручивали саобраћајне казне и слали их код судије за прекршаје.

Један од очевидаца је потврдио да је полиција одузимала таблице под изговором да када “не може РКС у Србији, не могу ни српске таблице на Косову”.

Полиција је такође заустављала и возила са РКС и КС таблицама, она су детаљно проверавана, а од возача су тражили комплетну опрему од прве помоћи, ланаца, до “обавезног” поседовања ћебета у гепеку аутомобила.

Према незваничним информацијама, десетак возача је упућено код судије за прекршаје.

У селима Ранилуг и Велико Ропотово живе искључиво Срби. Нема званицних информација да ли је слична акција спроведена и у другим срединама на Косову.

РТК2 је покушао да ступи са неколико полицијских службеника и портпарола, међу којима је и портпарол полиције за регион Гњилана Исмет Хашани, међутим сви су били недоступни.

Управљање возилима са српским таблицама на Косову договорено је дијалогом у Бриселу.

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here