Албанцима сметају православне светиње: Траже рушење цркве Свете Тројице

Поделите:

Предсједник Албанске алтернативе Ник Ђељошај позвао је црногорску власт да  „заустави поход Српске православне цркве по дјеловима земље у којима живе Албанци вјековима“

Представници албанских политичких партија у Црној Гори затражили су данас уклањање цркве Свете Тројице са Румије, притом запријетивши да ће, у супротном, „предузети мјере заштите“.

Предсједник Албанске алтернативе Ник Ђељошај позвао је црногорску власт да  „заустави поход Српске православне цркве по дјеловима земље у којима живе Албанци вјековима“, додајући да ће „у супротном, морати да предузму мјере заштите у складу са демократским и цивилизованим стандардима“.

Свједоци смо задњих дана, да се настављају илегални радови на ”цркви”, која је на Румију постављена на веома мистериозан начин, 2005. године, уз помоћ хеликоптера тадашње Војске Србије и Црне Горе, без одобрења институција Црне Горе и против воље локалног становништва. Сада се преко ноћи метал покрива бетоном, то јест зида се камена “црква“, за коју је Влада Црне Горе донијела одлуку да се уклони, навео је Ђељошај.

Он је затражио „хитну интервенцију и уклањање такозване цркве са Румије”.

Истовремено, предсједник Демократског савеза Мехмет Бардхи затражио је од премијера Душка Марковића да заустави радове на изградњи цркве на врху Румије и упозорио да „провокативне и пријетеће радње Мирополије црногорско приморске, могу угрозити мир“.

Он је у писаном допису Марковићу оцијенио „да се ради о окупацији Румије пред носом званичних структура Бара и државе те да би цијели простор требало довести у првобитно стање, прије постављања објекта 2005. године“.

Позвао је Марковића да „ослободи врх Румије, јер природно камење и густа трава, а посебно ријетке биљке и њихови цвијетови са стотине најлепших боја и мириса, не трпе мирис гвожђа и рђе челичних окова“.

IN4S

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here