Албанија је највећи произвођач канабиса у Европи

Поделите:

Албанија је највећи произвођач канабиса у Европи. Нарко-банде од тога зарађују милионе. Део тих пара одлази на подмићивање судија, тужилаца, политичара. Реформа правосуђа морала би то да промени. Питање је да ли може…

Албанија, земља-чланица НАТО и кандидат за пријем у Европску унију, пример је државе у којој се зацементирала култура некажњивости политичара, пример државе корумпираног правосуђа. У Индексу економских слобода за 2017. који састављају фондација Херитејџ и лист „Вол стрит џернал”, албанско правосуђе описано је као „неефикасно и осетљиво на политичко мешање и корупцију”.
Реформа правосуђа која је у току, Албанији би требало да омогући да у 2018. коначно започне преговоре о чланству са Европском унијом. Мотор те реформе требало би да буде контрола – својеврсно „скенирање” више од 1.000 судија и тужилаца, и одстрањивање из система оних који своје скромне плате надопуњују новцем који добијају од трговаца дрогом, односно од организованог криминала. Та контрола требало би да почне ускоро и њу ће надгледати стручњаци из Европске уније и САД.
Амбасадор САД: Ухапсите крупне рибе
Радикалне помене у Албанији наговестили су и недавни догађаји: против бившег министра унутрашњих послова Саимира Тахирија покренута је истрага због повезаности с трговцима дрогом и оптужби за корупцију, а директор обавештајне службе Вишо Ајази поднео је ових дана оставку због тога што је пропустио да обавести владу о активностима нарко-банди.
Истражиоци испитују евентуалну повезаност бившег министра са Моисијем и Флоријаном Хабилај, двојицом браће које су италијански полицајци недавно ухапсили под оптужбом за кријумчарење канабиса из Албаније у Италију. Бивши министар негира кривицу: „Ја сам невин, оптужница је политички мотивисана. Учинићу све да се утврди истина и борићу се за своја права пред судом и пред грађанима Албаније”, рекао је Тахири за ДW.
И истражиоци који раде на случају Тахири налазе се међу оних хиљаду судија и тужилаца који ће проћи процес „скенирања” и није сигурно да ће они тај тест и проћи. Сигурно је међутим то да су они део постојећих правосудних структура, склоних да „затворе случај” када се ради о корупцији високих политичара.

Најава побољшања ситуације стиже након што су што су ЕУ и САД сигнализирале да би Албанија, уколико жели да започне преговоре, морала најпре да почне да хапси босове организованог криминала. Амерички амбасадор у Тирани Доналд Лу недавно је поручио судијама: „Све док крупне рибе не буду ухапшене, процесуиране и док не буду завршиле у затвору, судије ће бити подмитљиве, а владини званичници корпумпирани”.
Велика фарма канабиса
Албанија је тренутно највец́и произвођач канабиса на отвореном у Европи и то је веома уносан бизнис за криминалне банде. Арбена Мечај, експерт и независни аналитичар из Тиране за ДW наводи: „Та илегална активност доживела је свој процват у периоду од 2007. до 2013. у селу Лазарат на југу Албаније, иначе крају који је упориште Демократске странке. Село Лазарат је постало ‘Велика фарма’ канабиса у којој се годишње производило 700 до 900 тона марихуане и која је извожена широм Европе и тако доносила приход већи од 450 милиона евра. Био је то недодирљиви бастион криминала, ван домета закона због веза са политичарима и полицијом”.
Kада је 2013. на власт дошла социјалистичка влада, окончање производње дроге у Лазарату постао је један од њених приоритета. Након петодневне полицијске акције у лето 2014. године, Лазарат је избрисан са албанске мапе произвођача дроге. Али узгој канабиса преселио се у друге регионе, и производња је прошле године поново значајно порасла.

Ребани Јаупи, заменик генералног директора Државне полиције, за ДW каже: „У 2016. широм Албаније канабисом је посејано 213,4 хектара. Полиција је уништила два и по милиона стабљика, против 1.198 произвођача марихуане поднете су кривичне пријаве, а против њих 1.572 покренута је истрага”.
Ситуација на терену значајно се побољшала у периоду јануар-октобар 2017. „У том периоду уништено је 39.000 плантажа, заплењено 69 тона канабиса. растурено 60 криминалних група. Против 274 криминалаца покренут је кривични поступак, а један полицајац је ухапшен”, каже Јаупи.
Ипак, Албанија и даље остаје на врху листе земаља произвођача канабиса у Европи. У 2016. ниједан велики трговац дрогом није ни ухапшен, нити кривично гоњен.

 

Дојче веле

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here