Албански историчар: Српска лаж се продаје као историјска истина

Поделите:

Историчар и писац Јусуф Буџови оценио је да је историја Косова и Албаније у уџбеницима скандалозна, говорећи о наводном утицају неистина српских историчара на историју Албаније.

Буџови је, гостујући у програму РТВ Дукађини, оптужио Косово и Албанију за, како је пренела приштинска „Газета експрес“, уметање историјских лажи у уџбенике.

Он је навео да је проблем што је „албанска историографија прихватила ту лаж“.

„Ја говорим о институционалној историји и историји Косова, а свуда се каже цар Душан, цар Лазар, средњовековна српска краљевина и то су укључили у уџбенике…Ова лаж се наставља, и сада је то уврштено у истографију Косова и Албаније, у уџбенике, што је скандалозно. Та српска лаж се продаје као историјска истина, а није истина“, тврди Буџови.

Он је, истовремено, окривио косовску академију и албанску академију наука, наводећи да их „политичке привилегије“ наводе да ћуте пред „неистинама и историјском штетом“.

Буџови је рекао да су поједини историчари који данас воде Академију наука у Албанији и на Косову, ушли у политичке воде и добро су материјално обезбеђени.

„Многе њихове књиге морале би да буду обезвређене, а многи уџбеници преправљени“, сматра Буџови.Буџови је ове своје тврдње изнео и у својој најновијој књизи под називом „Дарданија — антика, средњи век“ која ће ускоро бити објављена на енглеском језику, пренео је Танјуг.

sputnik

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here