Александар Гајшек о Владети Јеротићу: “Никоме није солио памет и доказивао да је у праву”

Поделите:

“То су великани који се појаве једном у двеста година. Верујем да ће бог опет послати такву личност и које ће на тај начин светлети и држати ту бакљу неугашеном”, рекао је аутор серијала Агапе Александар Гајшек о свом дугогодишњем сараднику

Новинар и аутор телевизијског серијала “Агапе” Александар Гајшек чији је преминули академик проф. др Владета Јеротић био стални гост рекао је за Недељник.рс да је Јеротић био један од највећих српских просветитеља, уз Светог Саву и Доситеја Обрадовића.

“То су великани који се појаве једном у двеста година. Верујем да ће бог опет послати такву личност и које ће на тај начин светлети и држати ту бакљу неугашеном”, рекао је Гајшек о свом дугогодишњем сараднику.

Он је нагласио да је Јеротић обележио многе животе и изменио их на боље.

“Упућивао је спрски народ на пут просветљења или просвећења, како је он то говорио. Да идемо ка светлости, развијамо наше умове, а да уз то будемо и добри људи”, рекао је Гајшек, “људи су реаговали на његове речи, јер их је живео. У његовом случају, етика није била раздвојена од праксе. Он је доказао да је то могуће.”

Гајшек је подсетио и на Јеротићева бројна пријатељства и познанства које је неговао током живота, чак и са људима који му ниси били блиски по животним ставовима.

“Од Исидоре Секулић коју је лично лечио хомеопатским лековима још у оно време, преко Иве Андрића, Црњанског, патријарха Павла. Сваку од тих личности је уважавао, и они су га сматрали једним од најмудријих људи на овим просторима. Чак и људи који су припадали другачијој животној провенијенцији, као што је, на пример, хрватски писац Kовач, који је припадао агностичком или атеистичком свету, сматрао га је најмудријом главом бивше Југославије”, рекао је он.

На питање колики је губитак по друштво Јеротићева смрт, Гајшек је одговорио метафором из Јеванђеља.

“Сада имамо то семе које је разбацао свуда по овој земљи, а сада је питања какво смо ми тло. Хоће ли то семе пасти у жбун или на стену… Имао је једно предавање које је било подстакнуто Гетеовом мишљу: ‘Сви хоће да буду неко, а нико не жели да сазрева као личност.’ Никада није желео да буде “неко”, али га је Господ прославио”, рекао је Гајшек.

Он је додао и да ћа га памтим по унутрашњем озарењу.

“Оно се рефлектовало на његово тело, на његово лице, које готово да није имало бора до краја живота. Наша заједничка пријатељица Сања Домазет је то дивно рекла кад смо коментарисали његов изглед: ‘Професоре, бог је најбољи козметичар.’ Памтићу га по том озарењу, по невероватном осећају за поштовање другачијег и другог, по искреној жељи да учествује у дијалогу, а не да соли памет другима и доказује да је он у праву. Човек љубави, мудрости и смирења. То је био Владета Јеротић”, закључио је новинар Александар Гајшек.

nedeljnik

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here