Александар Ламброс: Никола Којо је искомплексирани другосрбијански џибер!

Поделите:

У свом ауторском тексту објављеном на сајту Патриот, познати српски блогер Александар Ламброс осврнуо се на критику коју је Никола Којо упутио Студију Б због гусларске песме.
Ево шта је о српском глумцу рекао Ламброс:

„Никола Којо је на свом Твитер профилу окачио скриншот телевизије Студио Б са гусларом уз коментар „Стааааара београдска традиција“. Баш тако, са 5а, ваљда да подвуче старину традиције. Можда 5а нису случајно откуцани. Римљани су, наиме, сматрали да се Римљанином не може звати неко коме преци пет генерација уназад нису били грађани Рима. Можда је за Рим ова административна строгост оправдана, али примењена на Београд добија се да нико није Београђанин већ да су сви сељаци. Што је ок. Оно што није ок је тo самопрокламовано београдско патрицијство уз пратећи презир према широким масама пучанства. Палатинско брдо версус пучанских наџоџаних инсула око циркуса Флавијуса, или, преведено на београдске прилике круг двојке версус Калуђерице. Два клика на интернету и дођеш до податка да је Николин деда протојереј из Мостара, Херцеговац дакле. Епицентар гусларства.

Где је онда фасовао тај презир? Којо је од оних ликова који се броје у некакву српску уметничко-интелектуалну елиту, од оних вазда спремних да подрже такозване грађанске иницијативе, што се појављују у такозваним пристојним и нашминканим илити свезубеним политичким спотовима, урбан лик, антитеза пинку, с пар озбиљних улога међу којима обавезно мора и да је нека на тему српског сељачења познатог као србовање јер ако се Холивуд уваљао у говна до лактова ми морамо до рамена, што се шекспировски театрално клањају пред публиком у Сарајеву, увек београдско мангупски спреман на неподношљиво лагани самопрезир.

Фасовао га је где и ја, у југословенству у коме су Срби имали да излече све комплексе инфериорности такозваних братских народа и да се сведу на њихову трећеразредну хабзбуршко провинцијалну меру. Сетите се оног квоташког угуравања у исту раван епске српске историје и грофа Зрињског и некаквог шатро првог каменог престола неког шатро словеначког кнеза. Где смо морали да се претварамо да је српска државотворност исто што и некаква хабзбуршка повеља на мађарском с царским обећањем да ће Хрвати једног дана бити народ у оквиру монархије са статусом слободних коњушара и с правом да певају на загорском. Чим им помогну да се реше Срба.

Виц је у томе што се пажљиво негује мит да су Којо и ала Којо некаква интелетуална герила, последњи герилци у борби против подивљалог српског национализма, зрачак космополитизма у Србији која је остала заглибљена у 1389-у, грађани против сељака и свезуби против крезубих. Витез Којо против србовања, јер гуслање је србовање. А од србовања нема ничег горег, то је културна пракса на маргини цивилизованог света, оног на чијој граници је валцер остао да чека да гусле заћуте па да уђе да нас приведе сенци хабзбуршког трона или кулоару климатизоване бриселске канцеларије. Стварност је потпуно другачија. Ова исфабрикована другосрбијанска елита је заправо свеприсутна. И количина медијског простора који можеш да добијеш зависи искључиво од тога колико си се убедљиво легитимисао као другосрбијанац.“

Александар Ламброс

ВИДОВДАН

Поделите:

13 Коментари

 1. Lambros (Odakle li je to prezime) ocigledno si kao sto si i sam rekao “pucanstvo”, plebs, dziber… cim si se nasao prozvan u komentaru gospodina Koja. Moji su recimo ovde vise stotina godina, ali Boze moj, mora neko da bude i authotoni…kao sto si ti authoton tamo odakle si.
  Ne vidim nista uvredljivo u njegovom komentaru sem pukog sprdanja.
  A ti bi nepoznati covece mogao da radis nesto pametnije nego da pljujes ljude koji te nicim nisu ugrozili i da lecis svoje frustracije na neki drustveno prihvatljiviji nacin.
  Srdacan pozdrav

  • White Wolf> Твоји су аутохтони на Врачару, шта? Озбиљно? Кад су се доселили? 55-те или 25-те? Знаш ли ти где се налазе аутохтони београђани дечко? У Истанбулу. Одвео их Сулејман после опсаде у првој половини 16-ог века и све их населио у ”Београдску шуму”. Није остао ниједан Србин у Београду. Овде су до пре 200 година живели само Јевреји, Цинцари, Цигани и нешто Шваба и Мађара. Какви бре аутохтони београђани? Београд је град дошљака и ту нема никакве срамоте. Ми Срби смо протеривани вековима са територија на којима јесмо били аутохтони, и налазили смо уточиште у Београду. Он је наше сабиралиште, наш центар. А да смо из њега потекли…То може да прича само незналица! Прочитајте сјајног Капора на ову тему, нађите чланак из Политике: ”Београд је дошљачки”.

  • To što je vama uredu kada vam neko prdi i sprdi u lice je upravo vas kljucni problem

   Lambros ne dozovljava da mus trani placenici rade na ismevanju kultuire is albljenju identiteta

 2. Ja imam nekoliko krupnih zamerki Koji…I to sam vec rekao.
  Medjutim,ne volim ove sto pisu “po meri”…”po narudzbi”…kao kakvi krojaci…
  Pricas o Koji a pricas o Jugoslaviji,”drugojsrbiji”…
  Pa I o Kozama mozemo pricati I dovesti Koze u vezu sa Yugoslavijom (zabrana uzgoja),pa sa “drugomsrbijom” (vaskrs Koza…evrointegracije,hahaha)…
  PISI I KRITIKUJ SVE,ALI SVE.
  Ko u danasnjoj Srbiji zasluzuje zastitu javnog pera-NIKO.
  A Lambosa su negde potpisali kao BLOGER?
  STA JE BLOGER?
  Boger je obicni DRKADZIJA ISPRED STRIPTIZ BARA.
  Ili jesi,ili nisi…

  • Jer Kojo laže da je bilo kakva tradicija Beograda (izmisljena) u suprotnosti sa nacionalnom tradicijom, guslama .

   On bi hteo da je beogradska tradicija radi za zapadne agenture na rastakanju “nepoželjnog identitetana požljenoj zemlji”. I nemojte se praviti da za ovo niste znal ili da je paranoja i teorija zavere.

  • Takođe predstavlja da da je nardna tradicija nepoželjna suprotna sa pojmom urbanosti što se nadvozeuje na prdstavu svakog skorejevica da treba biti urban i studeti se sebe

 3. Види, види…Како су се унервозили наши врли другосрбијанци. Испаде да ако неко приговори овим самопрокламованим елитистима врачарским на аутошовинистичким испадима, аутоматски је напредњак? Како да не…Пробај ту подвалу на другом месту.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here