Александар Раковић: Цензорске маказе Дарка Шуковића

Поделите:

То што црногорска нација нема никакав садржај није ни његов ни мој проблем – то је тако како је јер “што се грбо роди ни вријеме не исправи”

Будући да ме Дарко Шуковић с времена на време у јавности помиње као „српског шовинисту“ и „салонског фашисту“ – и таквим етикетирањем покушава да дезавуише мој посве разуман, веома стручан и сасвим демократски однос према црногорским сепаратистима – нема друге него да објавим да је Шуковић за чак 18 минута скратио емисију са мном, која је снимана 10. децембра 2017. у Подгорици, а емитована 12. децембра 2017. на Првој (српској) телевизији Црне Горе.

1. Шуковић је избацио део када сам саопштио чињеницу да је књаз Никола са својим сарадницима на коленима у возу клечао док је воз прелазио из Земуна у Београд 1896. тј. да је свима наредио да клекну и скину капе на уласку у Краљевину Србију.

2. Шуковић је избацио део где је казао да је „Глас Црногораца“ у време књаза Николе нешто објавио. Ту сам га упозорио да је то могао да објави само „Глас Црногорца“ као званично гласило Књажевине и Краљевине Црне Горе, а да је „Глас Црногораца“ био дневни лист основан 1999. да заступа интересе Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве.

3. Шуковић је избацио део о трајању Подгоричке скупштине јер је мислио да је Подгоричка скупштина трајала само неколико дана. Упркос томе што је он тако мислио, Подгоричка скупштина је заседала – с прекидима – од новембра 1918. до јануара 1919. када је, на крају, одредила представнике за Привремено народно представништво Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.

4. Шуковић је избацио део о почетку Божићне побуне (1919) када сам рекао да је митрополит Митрофан Бан обавестио српског генерала Драгутина Милутиновића о припреми побуне и актерима који то припремају.

Шуковић је избацио део у којем сам говорио о бандитизму током Божићне побуне, посебно о томе како је зверски убијен сердар Јагош Радовић.

6. Шуковић је избацио део када је рекао да је Свети синод Православне цркве Краљевине Црне Горе, пред уједињење Српске православне цркве, имао осам чланова. Упознао сам га са чињеницом да је Свети синод Православне цркве Краљевине Црне Горе имао тада само три члана епископа и једног секретара који је такође потписао одлуку о уједињењу Српско-православне цркве у Црној Гори са осталим српским црквама.

Но, кад некога кудите за оно што није добро, треба да га похвалите за оно што је добро урадио. Шуковић је био добар домаћин пре и после емисије. То што црногорска нација нема никакав садржај није ни његов ни мој проблем – то је тако како је јер „што се грбо роди ни вријеме не исправи“.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here