“Алексин закон” неће бити усвојен

Поделите:

Драгана Јанковић, мајка Алексе Јанковић, који је страдао због вршњачког насиља рекла је у интервјуу за Недељник да “Алексин закон”, на чијем доношењу се последње три године пуно радило, ипак неће бити усвојен.

“‘Алексин закон’ неће бити усвојен и то смо у више наврата до сада рекли, пре свега из обавезе према великом броју родитеља, просветних радника, деце-ученика и свих осталих који су га подржали и још га подржавају јер су препознали да у својим најбитнијим деловима пођеднако узима одговорност родитеља, просветних радника и деце, при чему и даље сматрамо да би битно поправио стање ствари и смањио овај проблем”, рекла је она.

“Један од разлога што “Алексин закон” не може бити усвојен је, како су нам рекли, да није у складу са европским конвенцијама о правима детета, тј. да би строжим казнама према детету-ученику које врши насиље у школи, оно било изопштено из друштва односно средине. Парадокс је да су кључни делови “Алексиног закона” преформулисани управо из земаља које су творци ових конвенција и где су чак и строжи. Делови “Алексиног закона” фактички јесу ушли у нови закон о основама васпитања и образовања, али две најбитније ставке, строже казне према ученицима који врше насиље у школама али и одговорнима у школи који не реагују или неправовремено реагују или заташкавају насиље у школи, нису”, додала је Драгана Јанковић.

Недељник

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here