ALJBIN KURTI: Ni mrtvi ni živi nemaju pravo da oproste dugove Srbiji

Podelite:

„Zajednica je mrtva. To je srpski projekat na Kosovu. To nije volja srpske manjine u zemlji. Na Kosovu ima 132.000 Srba i oni se nikada nisu žalili zbog Zajednice. Zašto nisu tražili njeno formiranje, to je zato što to ne žele. Oni (Srbi) traže svoja prava, a ne šovinističke projekte Srbije na Kosovu. Srbija traži da dobije nešto od naše zemlje“, rekao je Kurti u intervjuu koji prenosi prištinska kablovska televizija K7.

Ponovio je da će se od Srbije tražiti isplata ratnih dugova i da se oni ne mogu oprostiti.

„Rekao sam da imamo obavezu prema mrtvima tokom rata da tražimo dugove od Srbije. Niko, ni mrtvi ni živi, nema pravo da oprosti dugove Srbiji. Ona treba da odgovara za nasilje koje je izvršila, za masakre koje sada ne priznaje, za penzioni fond koji je opljačkala“, kazao je Kurti, dodajući da je radoznao da čuje odgovor kada se sve to stavi na sto.

Rekao je da u Srbiji u januaru počinje izborna kampanja i da zato nisu realna očekivanja da se dijalog uskoro nastavi i da dođe do sporazuma.

„Znamo kakve se nacionalističke izjave daju tokom kampanje u toj zemlji. Sa kim bih razgovarao. To je nešto o čemu drugi nisu razmišljali kada su tražili brzi zaključak dijaloga“, rekao je Kurti.

Kurti: Ustavni sud je utvrdio da dijalog sa Srbijom vodi premijer Kosova

Lider Samoopredeljenja i najverovatnije novi premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je večeras da je Ustavni sud Kosova jasno i nedvosmisleno utvrdio da dijalog između Kosova i Srbije treba da vodi premijer Kosova.

Upitan šta će učiniti ako međunarodni predstavnici u dijalogu pozovu predsednika Kosova Hašima Tačija, Kurti je rekao da to predstavlja kršenje Ustava Kosova.

„Ako se to dogodi to je kršenje Ustava Kosova. Ustavni sud je odlučio da dijalog sa Srbijom vodi premijer. Hašim Tači je predsednik Kosova ali on ne može da vodi spoljnu politiku. Problem je postići sporazum sa nekim kada se ne slažeš sa činjenicama“, kazao je Kurti a prenela kablovska televizija K7.

Ustavni sud Kosova je na pitanje ko treba da vodi dijalog između Kosova i Srbije ustvrdio da je to pravo premijera i da je uloga predsednika Kosova u tom procesu savetodavna.

Danas
Podelite:

1 komentar

  1. Moja pokojna majka je moga pokojnog ujaka sa godinu dana krila pod maramu, da balije misle da je žensko. Po selima Polimskim i Velici su majkama otimali mušku decu ovi neljudi i bacali jedan drugom na bajonete. Pamti Srbine.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here