АМБАСАДА САД: Да се потпише споразум између Србије и Косова у 2019; може и размена

Поделите:

САД би биле задовољне ако би свеобухватни споразум Србије и Косова био потписан у 2019. години, али не прописују и неће прописивати како решење треба да изгледа, саопштила је данас америчка амбасада у Београду.

„САД би биле задовољне да виде свеобухватни споразум потписан у 2019. години, али дијалог прво мора бити настављен да би се то десило. САД не прописују и неће прописивати како решење треба да изгледа, али верују да оно мора да буде примењиво и на Косову и у Србији и да мора да допринесе дугорочној стабилности региона“, стоји у писаном одговору редакцији Бете из америчке амбасаде, на питање да прокоментаришу наводе да су ЕУ и САД спремне да прихвате размену територија измедју Србије и Косова.

Амбасада САД је навела и да је „на лидерима и њиховим тимовима да наставе преговоре под окриљем ЕУ да истраже шта је могуће и да транспарентно комуницирају са својим градјанима“.

Немачки дневник „Франкфуртер рундшау“ (Франкфуртер Рундсцхау) објавио је да су ЕУ и САД спремне да прихвате размену територија измедју Србије и Косова и да би у Вашингтону 12. јуна требало да буде потписан споразум о промени границе који би ступио на снагу шест месеци касније.

„Недавно је процурео документ који садржи план поделе Косова. У 17 тачака реч је о повлачењу нове границе измедју Албанаца и Срба на северу Косова и о припајању Косову неколико, претежно Албанцима насељених села из Србије“, пише Франкфуртер рундшау.

Бета

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here