АМБАСАДОР БЈЕРНСТАД: Kако да објасним некоме у Норвешкој ШТА НУДИ СРПСKА ОПОЗИЦИЈА, ОСИМ ШТО БИ ДА ДОЂЕ НА ВЛАСТ?

Поделите:

Амбасадор Норвешке у Србији Арне Санес Бјернстад изјавио да му је веома тешко да разуме, а још теже да објасни некоме у Норвешкој шта је то што српска опозиција нуди другачије од власти у погледу економских, социјалних и спољнополитичких питања, с обзиром да нема заједнички програм и договор

– Покушавам да схватим шта тачно уједињује опозицију, и какву алтернативу или алтернативе она нуди. Либералне или конзервативне? Проевропске или антиевропске? Десни или леви популизам? – рекао је Бјернстад у интервјуу, одговарајући на питање како он као неко са стране види протесте опозиције.

Амбасадор је навео да су све те алтернативе присутне у опозицији и да, иако су политички веома различити и вероватно се не слажу у многим стварима, осим у противљењу власти, Двери и неке либерално оријентисане партије, попут Демократске странке, наступају заједно.

– Влада, такође представља широку коалицију која понекад може да буде тешка за разумевање због различитих изјава неких министара, али они бар имају програм заснован на војној неутралности, чланству у ЕУ и економским реформама – каже норвешки амбасадор.

Према његовим речима, опозиција, у суштини, нема програм ни визију шта жели да уради, осим промене садашње власти.

Бјернстад је оценио и да демонстрације не могу много да утичу на инвеститоре, али да доприносе утиску да је Србија земља са одређеним политичким ризиком.

– Много тога зависи од реакције власти и њених присталица. Свако насиље ће нанети штету и имати негативан утицај на економију – рекао је норвешки амбасадор.

Он је поновио мишљење да Приштина треба да укине таксе, јер угрожавају дијалог, напомињући да би и људи у Србији и на Kосову имали користи од решења, јер би оно смањило ризик инвестирања у регион.

– Kазнене таксе од 100 одсто спречавају напредак, чији недостатак нас враћа уназад. Из Приштине долазе различити тонови. Чујемо једну изјаву, а онда другу која је у супротности са првом. Приштина види да је направила грешку и тешко јој је да изађе из овога, а да не призна да је погрешила – рекао је Бјернстад.

Поделите:

1 коментар

  1. Носиш наочаре, а не видиш! Па промени диоптрију, човече! Можда ћеш онда видети, ако не – шта хоће, а оно – ШТА ОПОЗИЦИЈА НЕЋЕ! А и за то треба имати нешто иза наочара.
    Веома мудро, чак маестрално, приметио си како нас “недостатак напретка” у односима са Приштином “враћа уназад”. То враћање уназад, јасно је и очигледно, за тебе као НАТО-бриселског потрчка значи само застој у откидању од Србије њеног срца и душе. Но таквима је беспредметно причати о срцу јер, као што покојни Добрица рече, залуд покушавате да га нама исчупате да бисте га пресадили себи – у вашим грудима се неће примити.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here