Амбасадор Црне Горе у УН вређао ђакона: СПЦ није црква

Поделите:

Црногорски амбасадор у Уједињеним нацијама Милорад Шћепановић извређао је ђакона Српске православне цркве Константина Дојића.

Црногорски амбасадор у УН Милорад Шћепановић, у оквиру 41. седнице Савета за људска права УН у Женеви, извређао је ђакона Српске православне цркве Константина Дојића. Скандал се, како преноси портал ИН4С, десио током приче о верским слободама и правима Цркве, када је Шћепановић прекинуо у дискусији ђакона Дојића, покушавајући да га испровоцира.

„Ваша екселенцијо, ваша влада конфискује црквену имовину у Црној Гори“, казао је Дојић.

„Не, драги мој, знаш ли ти уопште шта је то конфискација. Рођен си после тог времена, знаш када се то дешавало“, додао је Шћепановић.

„Може бити да сте ви рођени у оно време када су конфисковали економску имовину Цркве, а сада конфискују њену имовину, културно наслеђе. У време кад сте ви рођени, побили су све свештенике у Црној Гори — 180 свештеника је убијено“, одговорио је ђакон.

Уследила је реакција Шћепановића.

„Стварно? Нисам стар као твој отац, да се тога сећам“, рекао је непримереним тоном Шћепановић.

Ђакон Дојић је потом упутио неколико питања црногорском представнику.

„Зашто ми ваша влада не да привремени боравак у Црној Гори већ седам година? Зашто ме ваша влада мрзи? Зашто ваша влада мисли да немам право да постојим у Црној Гори?“, упитао је Дојић.

„Питајте надлежне у Црној Гори“, одговорио је Шћепановић.

„Ви сте надлежна власт“, узвратио је Дојић.

Шћепановић се позвао на владавину права, тврдећи да је Црна Гора држава владавине права.

„Није, само је ’у обланди‘ демократија. Влада Црне Горе не поштује судске одлуке Црне Горе, Европска унија је то ставила у извештај“, одговорио је ђакон Дојић, након чега је Шћепановић демонстративно напустио седницу уз повике:

„СПЦ није црква, већ политичка организација!

rs.sputniknews.com
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here