Амбасадор Русије очитао лекцију Хрватима!

Поделите:

Ево шта им је поручио
Анвар Азимов, руски амбасадор у Хрватској, изнервирао се пред новинарима у Загребу.

На загребачком Цветном тргу, амбасадор Азимов, председник ХНС-а Давор Шукер и градоначелник Милан Бандић присуствовали су неформалном дружењу јавности и представника медија поводом скорашњег наступа на Светском првенству у Русији.

Након разговора о фудбалу, разговор је отишао у другом смеру.

На новинарско питање о будућности руско-хрватских односа, с обзиром на то да је хрватска влада јасно изразила подршку савезницима у нападу на Сирију, Азимов је одвратио како није било напада.

– То чак није био напад, то је била агресија. Имамо толико много примера у којима нека земља без мандата УН-а, без мандата Већа безбедности крши међународно право. Сматрам како ће мудрост превладати. На крају, Русија и Америка ће се сложити да се треба борити против правих изазова, као што је међународни тероризам, илегална имиграција. Апсолутно сам сигуран да све што се тренутно догађа између наше земље и Америке те вуропске уније не би требало нарушити билатералне односе с Хрватском. Размишљам о организацији састанка мог председника и председнице Kолинде Грабар Kитаровић, можда у неком од градова где ће хрватска репрезентација играти – рекао је Азимов.

Новинари су га упитали за коментар о Агрокору те о односу Сбербанка с регијом.

– Сбербанк је дошао у Хрватску како би помогао стабилизацији ситуације с Агрокором, нема других разлога. Важна нам је стабилност Агрокора јер се ради и о стабилности ваше владе и ваше државе. Питам се зашто вам ваши западни пријатељи и стратешки партнери нису приступили и помогли Агрокору. Русија је поуздан пријатељ и Русија је, још једном, доказала да је поуздан пријатељ Хрватској. Промовисаћемо стабилност у вашој земљи – рекао је Анвар Азимов пред новинарима.

У новој фирми, која би требала настати након склапања нагодбе, Сбербанк би имао око 30 посто власничког удела, док би с другом руском државном банком ВТБ-ом држао око 44 посто дионица нове компаније. Начелни споразум о нагодби с поверницима потписан је 10. априла, а до 10. маја очекује се склапање коначне нагодбе.

Еспресо.рс/Индеx.хр

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here