Амерички генерал: Балкан на мети руске дестабилизације

Поделите:

Командант здружених снага НАТО у Европи Кертис Скапароти током излагања пред Комитетом за оружане снаге америчког Сената оценио да је Балкан регион од стратешког значаја

Командант здружених снага НАТО у Европи, амерички генерал Кертис Скапароти оценио је да је безбедносна ситуација на Балкану врло крхка и да су балканске земље “главна мета штетног утицаја Русије, која подстиче регионалну нестабилност”.

Како је пренео Радио слободна Европа (РСЕ), Скапароти је током излагања пред Комитетом за оружане снаге америчког Сената оценио да је Балкан регион од стратешког значаја.

“Преговори Косова и Србије о нормализацији односа и постизању дугорочног решења које је применљиво за обе земље тренутно су на чекању. Русија подстиче регионалну нестабилност у напорима да спречи балканске земље у њиховом напретку ка евроатлантској интеграцији”, рекао је генерал.

Нагласио је да се Русија противи признању Косова као суверене државе кроз политичку, војну и економску помоћ којом покушава да задржи свој утицај у Србији.

Навео је и да снаге Кфора на Косову, које чини око 3.500 војника из чланица НАТО-а и других земаља, играју важну улогу у одржавању сигурности и стабилности у региону.

Скапароти је пред Комитетом за оружане снаге америчког Сената оценио и да је Русија “дугорочни стратешки конкурент који САД и НАТО види као главну претњу својим геополитичким амбицијама”.

“Москва настоји да прошири утицај на своје периферне земље, да би подрила солидарност НАТО и прекршила правила заснована на међународном поретку”, рекао је амерички генерал.

Novosti

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here