Амерички генерал отказао посету Косову због таксе

Поделите:

Одбијање Рамуша Харадинаја да суспендује таксу на српске и производе из БиХ, утицало је на отказивање посете Косову команданта Националне гарде Ајове генерал-мајора Тимотија Ора, преносе приштински медији.

Како је пренео портал Коха, званичници америчке амбасаде обавестили су команданта Косовских безбедносних снага Рахмана Раму, да је отказана посета генерала Ора, планирана за 16. и 18. фебруар, на 11. годишњицу једностраног проглашења независности.

У информативном писму које је генерал Рама послао косовском председнику Хашиму Тачију у петак навео је да је на састанку који је командант БСК тога дана имао са војним аташеом САД, генералмајор Кристофером Конором, обавештен о отказивању посете генерал-мајора Ора.

У писму се додаје да је отказивање посете “резултат изражавања незадовољства одлуком коју је донела Влада Косова”.

Такође, према информацијама генерала Раме, мајор Конор је упозорио да ће обуке, едукације и војне посете бити поништене наредних дана ако косовска влад не размисли о својој одлуци.

Писмо и његов садржај потврдила је канцеларија косовског председника Хашима Тачија.

“Да, генерал Рама је послао писмо у којем је обавестио председника Тачија да су САД отказале посету генерала Ора, и да разматрају неке друге мере. Речено је да се овај корак предузима због застоја у дијалогу са Србијом”, рекао је порталу Коха Ардијан Арифај, саветник Хашима Тачија.

Према изворима портала, исте информације добио је и косовски премијер Рамуш Харадинај. Међутим, из његовог кабинета није било одговора о писму и његовом садржају.

RTS

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here