Амерички интелектуалци предвиђају Сједињеним Државама суморну будућност

Поделите:

ЗАПАДНИ историчари и филозофи предвиђају врло суморну будућност Сједињених Држава. Међутим, погледи на „пад и крах“ америчке империје имају оперишу са различитим сценаријима.

Како ће изгледати катастрофа највеће светске силе коју неки очекују већ у наредним годинама?

У свету се расправља – да ли је тренутна криза симптом пропадања Америке или, обратно, њеног надолазећег узлета, али су  интелектуалци са друге стране Атлантика већ осудили своју земљу.

Водећи масмедији отворено говоре о грађанском рату и растућој међурасној конфронтацији у земљи.

Водећи ТВ канали емитују пророчанства о могућем колапсу Сједињених Држава.

Аналитичари отварају и питање: да ли Сједињене Државе треба сматрати пропалом државом по свим тачкама или не треба.

Финансијски аналитичари прогнозирају крах берзи већ ове јесени и тврде да ће бити много гори од кризе која је почела 1929. године.

Без обзира на своју партијску оријентацију, научници и стручњаци се слажу да се свеамеричка криза, која се одвија пред нашим очима, већ одвојила од традиционалног политичког процеса и да се не може зауставити без обзира на исход новембарских председничких избора.

Оскар Вајлд је написао: „Америка је једина земља на свету која је из варварства ушла у пропадање – прескачући цивилизовану еру“.

Историчар са Јејла, Пол Кенеди, објавио је 1987. бестселер „Успон и пад великих империја: економске промене и ратни сукоби од 1500. до 2000. године“. Та књига је садржавала ипредвиђање да ће Сједињене Државе за неколико деценија престати да буду светски хегемон.

Тада су колеге оптужиле Кенедија за „шпенглеризам“ и „декаденцију“. Пре десет година су и председник САД Барак Обама и његов потпредседник Џо Бајден исмевали су Кенедијево предвиђање.

Међутим, данас сви цитирају „Успон и пад великих империја“.

Идеја да је Америка предодређена да ускоро доживи судбину хабзбуршке Шпаније, Аустроугарске и Британије – освојила је и масе.

Важну улогу имала је и „Кратка историја будућности“ француског филозофа и политичара Жака Аталија, објављена 2006. године.

У тој својој краткој историји будућности, Атали тврди да ће 2025. године избити „невиђена економска криза“, која ће „довести до апсолутног пораза Америке на сопственом тлу – до краја доминације долара и исцрпљивања америчке геополитичке моћи“.

Неколико година касније, амерички научник руског порекла Пјотр Турчин мало је исправио Аталија. Он је још 2013. предвидео да ће се криза обрушити Сједињене Државе већ 2020. године. Да ће у САД доћи до финансијског колапса, губитка контроле над војском и полицијом, провале масовног беса, грађанског рата и слома Америке.

Отприлике у исто време, Алфред МекКои, професор историје на Универзитету Висконсина, објавио је студију „Бесконачно царство: Пропаст Европе, успон Америке и пад америчког глобалног утицаја“.

У тој књизи су наведена четири сценарија за Сједињене Државе до 2025. године: продубљивање економске кризе, девалвација долара, технолошко заостајање за Кином, очајне и неуспешне војне авантуре.

Завршница сва четири сценарија је иста: између 2020. и 2025. године „Амерички век ће се завршити у тишини“.

Шта чека Американце ако се реализују овакви сценарији?

Овог пролећа су многи од оних који још увек имају уштеђевину пожурили да улажу у акције. Тржиште је заиста порасло невероватним темпом. Упркос подацима о паду БДП-а и масовној незапослености, индекс Дау Џонса показао је рекордне вредности.

Ако се остваре предвиђања о паду берзе, тада ће се готово сви инвеститори суочити са шоком због губитка уштеђевине, налик на све оно што се дешавало у Сједињеним Државама у јеку Велике депресије.

Неизбежна девалвација долара и губитак статуса главне резервне валуте довешће до наглог пада животног стандарда. „Чим долар изгуби статус резервне валуте“, каже Алфред МекКои, „цене свега у Сједињеним Државама ће порасти. Нећемо више моћи да путујемо. Животни стандард ће пасти. Друштвени уговор више никада неће бити исти“.

У насловима америчке штампе већ се појављују насолови типа: наш пензијски систем ће се урушити до 2030. године.

„Левицу“ и „десницу“ у САД више ниједан исход новембарских председничких избора не може помирити.

Бескрајни рат свих против свих – белаца против црнаца, демократа против републиканаца, жена против мушкараца – то је оно што чека америчко друштво.

А његово раслојавање обећава да ће достићи критичне размере.

Модел будућности америчких глобалиста већ је виђен уживо у Сијетлу. То је анархистичка комуна у којој декласирани незапослени мигранти некако преживљавају.

Власт у комуни неизбежно ће заузети расно коректан бандит и успоставити оружану диктатуру.

Поредак ће изгледати као пародија на совјетски комунизам двадесетих година са скуповима који трају у недоглед, демонстрацијама и пропагандним емисијам, укидање породице, приватног власништва и државе. Са неком врстом дневнице у облику „основног дохотка“.

Крајња десница види свет на структурно сличан начин. Сматра да ће богати људи у будућности моћи да створе своје енклаве, у којима неће бити места ни за феминисткиње ни за сексуалне мањине. Са чврстим патријархалним системом, расизам и сексизам ће бити легализовани.

Друштво ће бити подељено на имања, а прелазак са једног имања на други биће немогућ. Мучења и јавна погубљења биће у том менију.

Оба концепта задржавају главни проблем модерне Америке – окрутну поделу на 99% сиромашних и 1% богатих и њихових слугу.

Идеје енглеског филозофа Ника Ланда веома су популарне међу милијардерима Силицијумске долине. Он проповеда принцип „што горе, то боље“.

Према његовој теорији, модерни капитализам мора достићи границу своје бруталности, генеришући непрестане грађанске ратове и сукобе. У ратовима и епидемијама, према Ланду, већина становништва би требало да изумре. Преживели ће бити груписани око најбогатијих људи и биће ангажовани да им служе.

Моћ те олигархије биће заиста неограничена. У њиховим царствима неће бити ни трага „предрасудама попут демократије или једнакости права“.

Ланд проповеда „Мрачно просветљење“, према којем су све русоистичке идеје одавно за отпад.

Према њему, људи су исконски неједнаки, друштво будућности биће строго хијерархијско.

Ландова размишљања изузетно су популарна код најмоћнијих бизнисмена нашег доба.

Најпознатији Ландов обожавалац је Питер Тил, творац Pay Pal и Palantir, мултимилијардер и пословни гуру. Његова омиљена идеја је да је „у основи сваки модерни стартап апсолутна монархија“.

Тил је већ купио неколико острва на којима планира да изгради мини-царства будућности.

Он планира да живи вечно и улаже стотине милиона у одговарајуће стартапе што даје посебан укус његовом апсолутизму.

Викторија НИКИФОРОВА

fakti

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here