Амерички Конгрес тражи извештаје Србије о војној сарадњи са Русијом

Поделите:

Представнички дом америчког Конгреса усвојио је меру којом тражи од Министарства одбране Србије извештаје о руско-српској војној сарадњи.

“Мера коју је Представнички дом данас усвојио део је Закона о националној одбрани 2018.”, саопштио је високи члан Комитета за спољна питања Представничког дома Елиот Енџел у петак.

Он је навео да је Русија недавно поклонила Србији оружје вредно 600 милиона долара, укључујући шест борбених авиона МиГ-29, 30 тенкова Т-72 и 30 оклопних извиђачких возила БРДМ-2.

Овај конгресмен из државе Њујорк напомиње да Србија сада тражи системе противваздушне одбране С-300 руске производње.

“Искрено, све ме више брину избори које Београд прави кад је реч о војним и безбедносним питањима. Зато сам и написао данашњи амандман”, рекао је Енџел.

Како је објаснио, САД морају да пажљивије анализирају руско-српске војне везе и процене њихове последице по америчку националну безбедносну политику и чланство Србије у НАТО-вом Партнерству за мир, као и последице по суседе Србије.

Енџел је закључио да ће предстојећи састанак америчког потпредседника Мајка Пенса с председником Србије Александром Вучићем у понедељак бити добра прилика да САД изнесу своју забринутост због правца у ком Београд иде кад је реч о безбедносној политици.

Глас Москве, Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here