AMERIČKI MEDIJI: Da je primljeno u Interpol, Kosovo bi moglo da traži „crvene poternice“ i hapšenje zvaničnika Srbije!

Podelite:

Asošiejted pres prenio je da je Generalna skupština Interpola odbila zahtjev samoproglašenog Kosova za članstvo u toj međunarodnoj policijskoj organizaciji i ocijenio da je time zadat udarac naporima Prištine da pospješi priznavanje tzv. kosovske nezavisnosti.

„Propast ovog pokušaja označava značajan neuspjeh za Kosovo – da je primljeno, Kosovo bi moglo da traži `crvene potjernice` od Interpola za hapšenja srpskih zvaničnika ili osoba koje vlasti na Kosovu smatraju ratnim zločincima“, navodi američka agencija.

AP podsjeća da je samoproglašenom Kosovu bilo potrebno da dobije dvije trećine glasova kako bi bilo primljeno u punopravno članstvo u Interpolu, a ujedno ukazuje da je ta organizacija danas primila Kiribati i Vanuatu, čime će broj njenih članica porasti na 194.

Interpol, primjećuje AP, nije odmah objavio rezultate glasanja delegata većine od 192 države članice te organizacije.

Američka agencija je, u izvještaju iz Beograda, navela da je Srbija, uz pomoć saveznice Rusije, lobirala protiv ulaska samoproglašenog Kosova u Interpol. Prenijela je i da je srpski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović na Tviteru objavio pobjedu u Generalnoj skupštini Interpola, kao i da je vlada samoproglašenog Kosova potvrdila da je danas izgubila na glasanju u Dubaiju.

„Uz podršku svoje saveznice Rusije, Srbija je lobirala protiv ulaska Kosova u Interpol. Srbija ne priznaje proglašenje nezavisnosti Kosova iz 2008. godine“, zaključuje američka agencija.

RTRS
Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here