АМЕРИЧКИ НОВИНАР НЕ ПРЕСТАЈЕ: Срби изазвали Први светски рат и убили 16 милиона људи

Поделите:

Колико Американци не знају историју и како живе у пропаганди осликава се у примјеру америчког водитељ Кевин Кленсиј који не штеди ријечи мржње према Србима, након што је Србија побиједила Америку у кошарци на Светском првенству.

Новинар је након увреда на Твитеру да у Србији нема хране и интернета, кренуо корак даље и оптужио Србију да је крива за почетак Првог свјетског рата.

„Ок, ок, ок. Хтио бих да се извиним Србији. Требало би да имам више поштовања према људима који су започели Први свјетски рат. Сјајан начин да убијете надвојводу Ферндинанда, ви, шу***. Цио тај простор је био буре барута. Последња ствар која је требало да се деси је да ви, к*** убијете неког, а 16 милиона мртвих је на крају било. Баш лепо”, написао је он.

Твит је изазвао лавину коментара, међу којима је највише било оних да дотични не зна ништа о историји, већ цијело његово знање о Првом свјетском рату и Србији заснива се на западној пропаганди која је још од 90-тих година против Србије.

Дилетантске фрустрације необразованог идиота

„Ово је исти онај амерички радио-водитељ који се, након пораза кошаркаша САД од Србије питао да ли у Србији уопште има хране и чудио се што имамо интернет. Говор мржње је, очигледно, у САД дозвољен када су у питању Срби. Из овог твита избијају стереотипи грађени деведесетих година за потребе америчке спољне политике. Замислите само како би се провео да је овако нешто написао о било ком другом народу, или, још горе, о некој данас привилегованој друштвеној групи“, коментарио је професор Срђан Шљукић.

То су дилентантске фрустрације једног наобразованог идиота који нема елементарна сазнања о Првом светском рату и сопственој историји, коментарисао је за ИН4С и Мишо Вујовић, дугогодишњи новинар и колумниста.

Вујовић сматра да америчког новинара треба подсјетити на проглас предсједника САД Вудру Вилсона о Србима за Видовдан 1918. године. У ком између осталог каже: “Објавом рата Аустроугарске српски народ је био позван да брани своју земљу и своја огњишта од непријатеља решеног да га уништи. Тај племенити народ је одговорио тако чврсто и храбро одупирући се војним снагама земље десет пута јаче по броју становништва и војне моћи. И тек када си три пута протерали Аустријанце и након што су Немачка и Бугарска притекле у помоћ Аустрији, били су приморани да се повуку преко Албаније. Иако је њихова земља била опустошена, домови разорени дух српског народа није био сломљен…”,

„Вилсон је у том прогласу позивао свој народ на молитву за Србе и подсећајући “да су начела за које се Србија борила иста она начела уа које се залажу Сједињене Америчке Државе..” , истиче Вујовић и апострофира:

„Роберт Лизинг, државни секретар САД изјављује такође изјављује: „Ако се једног дана буде писала историја овог рата најславнији одељак носиће назив Србија“ Гаврило Принцип је био и остао симбол отпора тиранији. Он није отишао у Беч да пуца у Фердинанда већ је пуцао у тиранина у својој окупираној земљи што је легитиман чин отпора окупатору“.

ИН4С
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here