AMERIČKI NOVINAR NE PRESTAJE: Srbi izazvali Prvi svetski rat i ubili 16 miliona ljudi

Podelite:

Koliko Amerikanci ne znaju istoriju i kako žive u propagandi oslikava se u primjeru američkog voditelj Kevin Klensij koji ne štedi riječi mržnje prema Srbima, nakon što je Srbija pobijedila Ameriku u košarci na Svetskom prvenstvu.

Novinar je nakon uvreda na Tviteru da u Srbiji nema hrane i interneta, krenuo korak dalje i optužio Srbiju da je kriva za početak Prvog svjetskog rata.

„Ok, ok, ok. Htio bih da se izvinim Srbiji. Trebalo bi da imam više poštovanja prema ljudima koji su započeli Prvi svjetski rat. Sjajan način da ubijete nadvojvodu Ferndinanda, vi, šu***. Cio taj prostor je bio bure baruta. Poslednja stvar koja je trebalo da se desi je da vi, k*** ubijete nekog, a 16 miliona mrtvih je na kraju bilo. Baš lepo”, napisao je on.

Tvit je izazvao lavinu komentara, među kojima je najviše bilo onih da dotični ne zna ništa o istoriji, već cijelo njegovo znanje o Prvom svjetskom ratu i Srbiji zasniva se na zapadnoj propagandi koja je još od 90-tih godina protiv Srbije.

Diletantske frustracije neobrazovanog idiota

„Ovo je isti onaj američki radio-voditelj koji se, nakon poraza košarkaša SAD od Srbije pitao da li u Srbiji uopšte ima hrane i čudio se što imamo internet. Govor mržnje je, očigledno, u SAD dozvoljen kada su u pitanju Srbi. Iz ovog tvita izbijaju stereotipi građeni devedesetih godina za potrebe američke spoljne politike. Zamislite samo kako bi se proveo da je ovako nešto napisao o bilo kom drugom narodu, ili, još gore, o nekoj danas privilegovanoj društvenoj grupi“, komentario je profesor Srđan Šljukić.

To su dilentantske frustracije jednog naobrazovanog idiota koji nema elementarna saznanja o Prvom svetskom ratu i sopstvenoj istoriji, komentarisao je za IN4S i Mišo Vujović, dugogodišnji novinar i kolumnista.

Vujović smatra da američkog novinara treba podsjetiti na proglas predsjednika SAD Vudru Vilsona o Srbima za Vidovdan 1918. godine. U kom između ostalog kaže: “Objavom rata Austrougarske srpski narod je bio pozvan da brani svoju zemlju i svoja ognjišta od neprijatelja rešenog da ga uništi. Taj plemeniti narod je odgovorio tako čvrsto i hrabro odupirući se vojnim snagama zemlje deset puta jače po broju stanovništva i vojne moći. I tek kada si tri puta proterali Austrijance i nakon što su Nemačka i Bugarska pritekle u pomoć Austriji, bili su primorani da se povuku preko Albanije. Iako je njihova zemlja bila opustošena, domovi razoreni duh srpskog naroda nije bio slomljen…”,

„Vilson je u tom proglasu pozivao svoj narod na molitvu za Srbe i podsećajući “da su načela za koje se Srbija borila ista ona načela ua koje se zalažu Sjedinjene Američke Države..” , ističe Vujović i apostrofira:

„Robert Lizing, državni sekretar SAD izjavljuje takođe izjavljuje: „Ako se jednog dana bude pisala istorija ovog rata najslavniji odeljak nosiće naziv Srbija“ Gavrilo Princip je bio i ostao simbol otpora tiraniji. On nije otišao u Beč da puca u Ferdinanda već je pucao u tiranina u svojoj okupiranoj zemlji što je legitiman čin otpora okupatoru“.

IN4S
Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here