Амерички политиколог открива: Зашто је СФРЈ морала да буде уништена?

Поделите:

Амерички политиколог Фил Батлер је за написао колумну у којој тврди да су разарање и распад Југославије били део ширег плана НАТО савеза. Намера је била да се ослабе геополитички противници западног блока у регијама Трећег света и да се прогутају здраве економије народа ових простора.
Сажетак његове анализе је пренео и италијански Глобалист.

„Можете ли замислити Европу данас с Југославијом као кључним играчем међу народима? Ја могу. Југославија је у ствари била један од највећих културних и друштвених експеримената у историји. Основана на подручју сукоба некадашњег Аустро-угарског и Османског царства, Југославија је сјединила обе културе на начин који није виђен још од времена Александра Великог, који је након големих освајања асимилирао народе. Експеримент, ако га могу тако назвати, трајао је нешто више од пола века. Идеалан из разлога што су у једној држави живели сви јужнославенски народи. Стварање Југославије је ђеломично био и геостратешки потез Британије и Француске, како би се успорила или блокирала Немачка“, пише Батлер.

Према његовим речима одредбе тзв. „Kрфске декларације“ су удариле темеље уставној монархији која се ни по чему није разликовала од Енглеске.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here