Америка бесна, призори деце у кавезима шокирали свет

Поделите:

Америка и свијет шокирани призором стотина миграната деце и беба, одвојених од родитеља и смјештених у складишта у јужним пограничним државама. Амерички предсједник Доналд Трумп прстом упире у претходника Барацка Обаму.

Фотографије илегалних мигранта затворених у кавезе, и стотине деце и беба смјештених у складишта у јужним пограничним америчким државама, шокирале су јавност широм свијета и изазвале праву политичку буру у Сједињеним Америчким Државама.

Kритичари тврде да је масовно одвајање деце од родитеља посљедица политике “нулте толеранције” према имиграцији администрације предсједника Доналда Трампа, док Трамп за све криви – опозицију.

Призори из притворске јединице у пограничном тексашком градићу . Људи у кавезима су илегални мигранти из Јужне Америке. Фотографије је објавила гранична полиција САД-а. Новинарима који имају приступ објекту, фотографисање је забрањено.

“Спровела нас је гранична полиција, то значи да смо виђели само оно што су они желели да видимо. Људе држе у кавезима, високим око 3 и по метра. У некима можете виђети само једног мушкарца, у другима само једну жену. У већим складиштима су породице које су и даље заједно”, каже репортерка ЦНН-а Dianne Gallagher..

Заједно, али не задуго – у центрима попут овог имигранти проводе по неколико дана. Потом се одрасли одводе у друге притоврске јединице, а ђеца – у “дечија прихватилишта”.

Према званичним подацима, у посљедњих шест седмица, на овакав начин раздвојено је око 2.000 породица. Само у овом “прихватилишту” направљеном у некадашњем Валмарт супермаркету, борави око 1.500 дечака.

“Не можете ни да замислите како то изгледа – дечаци имају собице мање од најмањих дозвољених затворских ћелија, а дозвољено им је да излазе само два сата дневно. То значи да сте дијете од 10 година стрпали у затвор”, каже новинар Марк Поцан.

Америка је бијесна. Међу демонстрантима су и они који су до јучер били републиканци, и они који још немају право гласа.

“Шта су та деца урадила? Ништа. А морају да буду у затвору. Зашто уопште и постоји зид?”, мали ђечак говори на мегафон.

Одговори се очекују од предсједника Трумпа.

“Мрзим то што се дешава. Мрзим то што одвајају ђецу од родитеља. Али то је закон које су донијеле Демократе. Они морају и да га промјене”, рекао је он.

Демократе у Kонгресу поручују да ниједан закон не налаже раздвајање породица, а против те праксе је устало и више представника републиканске већине. Преседан је међутим, да се у политичку расправу укључила и прва дама, која у јавном саопштењу поручује да се мора “владати законима, али и срцем.”

У међувремену, “дечији” прихватни центри све су пунији – укључујући и ово шаторско насеље направљено у врелој тексашкој пустињи Ел Пасо.

 

Н1

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here