Америка добија још једну државу?

Поделите:

У необавезујућем референдуму грађани Порторика гласали су да Порторико, који је сада аутономна територија, постане 51. савезна држава САД. Легитимност гласања је доведена у питање малом излазношћу.

На гласање је изашло око пола милиона људи, нешто мање од 8.000 се изјаснило за независност од САД, а око 7.000 за задржавање садашњег статуса. Одазвало се само 23 одсто бирача, што је најмање на свим изборима у Порторику још од 1967, пренео је Асошиејтед прес.

Главна опозициона партија је своје присталице позвала на бојкот референдума.

Гувернер Порторика Рикардо Росело је обећао да ће формирати комисију која ће именовати два сенатора и пет представника који ће од Конгреса САД тражити статус државе. Конгрес мора да одобри било какву промену статуса Порторика.

“САД ће морати да поштују вољу народа”, рекао је Росело.

Међутим, експерти тврде да је мало вероватно да ће Конгрес који је под контролом републиканаца, признати и прихватити резултате референдума јер је Порторико наклоњенији демократама.

Референдум се поклопио са стогодишњицом давања држављанства САД Порториканцима, али они немају могућност гласања на председничким изборима у САД и имају само једног представника у Представничком дому Конгреса са ограниченим правом гласа.

Бета

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here