Америка на ногама, Коми сведочи (Видео)

Поделите:

Бивши шеф америчког Федералног истражног бироа (ФБИ) Џејмс Коми јавно је открио како је Доналд Трамп вршио притисак на њега да затвори истрагу о везама бившег саветника за безбедност председника САД Мајка Флина са Русима, о чему ће сутра и лично сведочити пред одбором за обавештајне послове америчког Сената.

Коми је објавио саопштење у којем описује како је текао састанак са Трампом на којем му је амерички председник изнео захтев: “Надам се да можеш да одустанеш од тога”.

– Надам се да можеш да видиш јасно начин да одустанеш од тога, да одустанеш од Флина. Он је добар момак. Надам се да можеш да одустанеш од тога – рекао је наводно Трамп на састанку Комију у фебруару ове године.

Коми, којег је Трамп потом отпустио, пише да је разумео да председник од њега тражи да прекине истрагу против Флина, а ту интервенцију је схватио као “веома забрињавајућу”.

Комијева званична изјава објављена је данас, пред његово сутрашње појављивање пред одбором за безбедност америчког Сената на Капитол хилу које се с нестрпљењем очекује. На више од седам страница, Коми пружа фасцинантне детаље о његовом поверљивом разговору са Трампом, али само укратко каже да је председник вршио притисак на њега да прекине комплетну истрагу о Русији, пише британски “Гардијан”.

Он наводи како му је на вечери 27. јануара Трамп понављао: “Потребна ми је лојалност”. Коми се сећа и састанка у Овалном кабинету 14. фебруара након што их је група званичника напустила.

– Када су се врата крај дединог сата затворила и остављени смо насамо, председник је почео да почео речима: “Хоћу да попричамо о Мајку Флину”. Флин је поднео оставку дан раније. Председник је на почетку рекао да Флин није урадио ништа лоше у вези са Русима, али да је морао да га смени јер је преварио потпредседника (Мајка Пенса). Додао је да су га бринуле друге ствари везане за Флина, али није прецизирао које. Председник је додао дуги низ коментара везаних за проблем са цурењем поверљивих информација, а ту забринутост сам и ја делио и још је делим – пише Коми.

Након кратког прекида, Трамп је резимирао разговор, каже Коми.

– Председник се тада вратио на тему Мајка Флина, уз речи: “Он је добар момак и прошао је много тога”. Поновио је да Флин није урадио ништа лоше у његовим телефонским позивима Русима, али је заварао потпредседника. Онда је рекао: “Надам се да видиш јасно начин да одустанеш од тога, да одустанеш од Флина. Он је добар момак. Надам се да можеш да одустанеш од тога”. Одговорио сам само да је “он добар момак”. (Заправо, имао сам позитивна искуства док сам сарађивао са Мајком Флином као колегом док је он био директор америчке Војно-обавештајне агенције на почетку своје каријере у ФБИ-ју). Нисам рекао да ћу “одустати од тога” – наводи Коми у писаној изјави.

Коми додаје и да је одмах сачинио поверљиви извештај о разговору о Флину и да је о томе поразговарао са високим званичницима ФБИ.

– Разумео сам да председник тражи да прекинемо истрагу о Флину у вези са лажним изјавама о његовим разговорима са руским амбасадором у децембру. Нисам то схватио тако да председник говори о широј истрази о Русији и могућим везама са његовом кампањом. Можда грешим, али сам схватио да се фокусирао на то што се управо догодило са Флиновим одласком и контроверзама везаним за његове телефонске разговоре. Ипак, све то било је веома забрињавајуће, с обзиром на улогу ФБИ као независне истражне агенције – закључује Коми у изјави.

Блиц

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here