Америка полако убија долар, а ММФ објавио да његов положај само погоршава последице пандемије

Поделите:

ДОМИНИРАЈУЋИ положај америчког долара у свету само ће погоршати економске последице пандемије – упозорио је ММФ.

И одмах додао у свом извештају „Доминантне валуте и ограничења флексибилности курса“: трилиони долара одштампани за борбу против епидемиолошке и економске кризе, заједно са нултим каматним стопама, подривају сам долар, па инвеститори беже од америчког државног дуга у који су деценијама радо улагали.

Суочени са невиђеним колапсом глобалне потражње и цена робе, одливом капитала, поремећајима ланаца снабдевања и општим смањењем глобалне трговине – валуте многих земаља у развоју нагло су потонуле.

То је подигло конкурентност њиховог извоза, али без правог ефекта јер су извозне цене углавном у доларима.

Реј Далио

Према подацима ММФ, америчка економија је у другом кварталу изгубила 37 одсто. Упркос чињеници да су централна банка САД (Федералне резерве) и администрација Доналда Трампа у националну економију и породичне буџете убацила око шест трилиона долара.

Америка ће 2020-ту завршити са падом БДП за 6,6 одсто.

Стручњаци то упумпавање новца сматрају опасним и упозоравају да је то „ризичан експеримент који убија долар“.

Највећи инвеститори већ беже од америчких државних обвезница, а зашто – објаснио је оснивач највећег светског инвестиционог фонда Bridgewater Associates Рееј Далио:

„Ако државне обвезнице не доносе камату, а емитенти производе много новог новца – за шта су нам потребне такве обвезнице?”

Џаред Дилијан, инвестициони стратег у компанији Mauldin Economics, још је директнији, па и бруталнији:

„Након што је неколико трилиона свеже одштампаних долара убачено у економију, многи почињу мислити да је све ово једно срање“.

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here