Америка против Хашког суда: “Та установа је неодговорна, неефикасна и просто опасна”

Al Drago for The New York Times John R. Bolton, the Trump administration’s national security adviser, warned the International Criminal Court against pursuing an investigation of potential American war crimes in Afghanistan.
Поделите:

Џон Болтон, саветник за националну безбедност у Трамповој администрацији, упозорио је Међународни кривични суд да не истражује потенцијалне америчке ратне злочине у Авганистану

ХАГ – У граду који је симбол међународне правде, амбасадорка Бурундија је прилично усамљена. Док се њена влада суочава са оптужбама за убиство, силовање и мучење, она се залаже да се Међународни кривични суд не меша, захтев који није претерано популаран. Амбасадорка Вестин Нахимана каже да суд угрожава суверенитет Бурундија.

Њене критике су сличне аргументима деспота које је Запад дуго одбацивао. Али њен став је недавно добио подршку америчког председника Доналда Трампа чији је саветник за националну безбедност Џон Болтон суд назвао „неефикасним, неодговорним и просто опасним“ и запретио санкцијама тужиоцима и судијама који раде на случајевима против Американаца.

За Трампову администрацију, Болтонов говор је најновији пример презира према глобалним оргнаизацијама. али за Међународни кривични суд ово отворено непријатељство се појављује у незгодном тренутку. Суд, отворен 2002. године, је замишљен као стално светско судско тело које ће се бавити ратни злочинима, геноцидом и другим злочинима против човечности. Али бивши тужилац је сада оптужен за корупцију. Свега осам људи је осуђено а најзначајнија пресуда, против бившег потпредседниак Kонга Жана-Пјера Бембе, је оборена због правних грешки.

Многи амерички савезници и поред тога на суд гледају као на симбол међународног поретка а Болтонови коментари су виђени као позив да се игнорише ауторитет суда.

Сједињене Државе су увек на суд гледале са подозрењем из страха да би могао да се окрене против америчких војника. Председник Бил Kлинтон је 1998. потписао Римски споразум којим је суд успостављен иако је приметио „значајне недостатаке“. Kонгрес никад није ратификовао споразум али су га у своје време подржали и председници Џорџ Буш и Барак Обама.

Болтонови коментари су упозорење суду због наводне намере да се истражују ратни злочини у Авганистану, укључујући ЦИА-ино злостављање заробљеника. Он је рекао да тужилаштво представља претњу америчком суверенитету. Такође је додао да за многе у Африци, суд представља оруђе модерног европског колонијализма.

Његови коментари врло су слични ставу суданског председника Омара Хасана ал-Башира који је оптужен за геноцид. „То су питања којима се баве лидери Мјанмара, Нове Kореје и Русије“, рекао је Дејвид Шефер, бивши амерички амбасадор који је радио на Римском спораууму.

Болтонов говор је изазвао забринутост да ли ће суд опстати без подршке највећих земаља света. Kина и Индија га никада нису подржавале. Русија такође. Док европске земље на организације попут МKС-а гледају као на важна средства контроле диктатора, амерички конзервативци га виде као сметњу. Сједињене Државе на крају крајева чине највећи део мировних мисија Запада. Због чега би онда, кажу Болтон и његови савезници, Сједињене Државе излагале своје грађане надзору.

Групе за заштиту људских права су нарочито забринуте због претњи међународним адвокатима и судијама.

„С обзиром да ово долази од земље домаћина Уједињених Нација, веома је опасно за међународни правни поредак“, рекао је Вилијам Пејс, председавајући Kоалиције за међународни суд, организације која подржава МKС. „Поткопава фундаменталне стубове међународног поретка осмишљене после Другог светског рата како би се спречио Трећи светски рат“.

 The New York Times

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here