Америка забранила Европи развој сопственог оружја

Поделите:

Вашингтон је упозорио Европску унију о економским и политичким последицама у случају да настави да разрађује сопствене пројекте одбране, пише шпански лист „Паис“, позивајући се на писмо заменице америчког државног секретара Елен Лорд упућено шефици европске дипломатије Федерики Могерини.

Према писању листа, у тексту писма се наводи да тренутни планови Европске уније у области одбране угрожавају десетогодишњу интеграцију трансатлантске одбрамбене индустрије и војне сарадње у оквиру НАТО-а.

Како се истиче, Вашингтон није задовољан усвајањем европског Пројекта фонда за одбрану, који омогућава државама ЕУ да укључе и неевропске земље у пројекат, али би и у том случају сваки од тих пројеката био у потпуности у интелектуалном власништву ЕУ.

Осим тога, САД такође нису задовољне условима програма Сталне структуриране сарадње у области одбране (ПЕСКО), који је усмерен на јачање сарадње између 25 земаља-чланица ЕУ.

У свом писму, заменица државног секретара САД такође истиче да ће развој одбрамбених капацитета у Европи довести до дуплирања војних система који нису замењиви, а то, према мишљењу Лордове, црпи одбрамбене ресурсе и доводи до супарништва између НАТО-а и ЕУ.

САД такође инсистирају да се из пројеката уклоне услови који се односе интелектуалне својине и контроле извоза, као и тачку о праву вета, која дозвољава земљи која руководи неким пројектом да укључи било која предузећа у сарадњу.

Подсетимо, Европска комисија је раније предложила повећање инвестиција у безбедност за 40 одсто у буџетском периоду ЕУ од 2021. до 2027. године, као и стварање европског одбрамбеног фонда.

Захваљујући инвестицијама у заједничком фонду, ЕУ очекује да постане један од четири највећа инвеститора у области одбрамбеног истраживања и технологије у Европи.

Спутник

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here