Америка жели скандинавске миротворце на Карабаху

Поделите:

САД подржавају идеју распоређивања мировњака из скандинавских држава у Нагорно-Карабаху, саопштио је помоћник америчког председника за националну безбедност Роберт О’Брајан.

„Свако посредовање или мировњаштво Турске је неуспешна иницијатива за САД, као и за Јерменију. Ми сматрамо да обе државе треба да пристану на распоређивање скандинавских мировњака. Ми сарађујемо са владама скандинавских држава по питању формирања мировних снага које би могле бити распоређене у региону ради подршке режима прекида ватре“, рекао је О’Брајан. Говорећи пред јерменском дијаспором у Лос Анђелесу.

По његовим речима, тешко је представити да може доћи до стабилног мира у Карабаху, ако тамо не буду вишенационалне мировне снаге или посматрачи. Он сматра да мировне снаге не треба да укључују представнике Минске групе, па ни САД нити суседне државе.

Раније је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио да у Нагорно-Карабах треба послати војне посматраче, али коначну одлуку о томе ће донети супротстављене стране пише Спутњик.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here