Американци 1962. помишљали да тајно купе совјетске авионе и њима нападну сами себе

Поделите:

АМЕРИКАНЦИ после шест деценија признају да су озбиљно размишљали да 1962-ге године зарате са СССР. И да – да би кривицу могли да пребаце на Москву – направе и подметну јој нешто много подлије и опасније од Рачка који су подметнули Србији.

У документима која се тичу убиства Џона Кенедија, а која је јавности управо открио Национални архив САД, постоји несумњива потврда да је у Вашингтону разатрана могућност тајне куповине совјетских војних авиона, или прављења њихових копија у САД, па да се инсценира њихов напад на нбеку од америчких војних база. Или – у другој варијанти – на базу неке земље-савезнице САД.

Тај лажни напад био би, наравно, приписан Совјетском Савезу и искоришћен да отпочињање рата.

Лист The Daily Caller преноси из објављених докумената да је 22. марта 1962-ге било одржано саветовање у најужем кругу на којем је државни тужилац, Роберт Кенеди, био тај који је покренуо питањекуповине совјетских авиона или прављења њихових „копија“.

У расправи која је уследила учествовали су и председник САД Џон Кенеди (саветовање је одржано пре атентата), државни скеретар Дин Раск, директор ЦИА Џон мекоун, помоћник шефа државе за националну безбедност Макџорџ Банди и председник Комитета начелника штабова Оружаних снага САД генерал Лајман Лемницер.

У прилог производње „копија совјетских авиона“ на том саветовању су била наведена три додатна разлога.

Први: такви авиони се могу користити за довођење СССР у заблуду.

Други: подесни су за изненадне нападе на непријатељске објекте.

Трећи: могу се искористити за провокације у којима би „совјетски“ авиони нападали „америчке или пријатељске објекте, што би могло да послужи као повод за интервенције САД“.

О разматрању ове врсте провокација писао је још 2001-ве историчар Роберт Далек у својој књизи „Џон Кенеди. Незавршени живот. 1917-1963“. Само, он је тврдио да идеја није потекла од Кенедијевог брата Роберта већ од директора ЦИА Макоуна.

У новообјављеним „папирима“ нема трага због чега се Американци нису усудили на провокацију овог типа.

Није тешко претпоставити да би се сигурно одлучили да су били сигурни да би САД преживеле ударе совјетских нуклеарних ракета.

Факти

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here