Американци дошли у Еуропу па се шокирали: “Остаци свјетских ратова су посвуда”

Поделите:

Американци дошли у Еуропу па се шокирали: “Остаци свјетских ратова су посвуда”
НА ПУТОВАЊУ у нову земљу сигурно увијек примијетите како се тамошњи обичаји и култура разликују од ваших “домаћих”, а то је уједно и дио авантуре. Но, јесте ли се икада запитали како Американци доживљавају Еуропу? У недавној анкети проведеној на Реддиту, Американци су одговорили на питање: “Што сте доживјели као највећи културни шок приликом посјета Еуропи?”

У наставку слиједи преглед резултата тог истраживања, који је објављен на страници Дестинатион Типс.

1. Пиво у МцДоналд’су

Американци су изненађени чињеницом да је пиво у Еуропи могуће попити на мјестима гђе га они иначе не би очекивали.

“Изненадило ме што је могуће попити пиво у музеју; Американци су навикли на то да се интелектуалци претварају као да не желе имати посла с алкохолом. То је као да се нађете у земљи намијењеној одраслима, а не ђеци”, коментирао је корисник МаринертхеРаццоон.

2. Веће није боље

Kорисника персистентлyимматуре изненадило је што у Еуропи нема много набилданих типова, као ни претилих људи.

“Људи су опћенито витки и здрави”, коментирао је.

3. Нудисти против чистунаца

Неке од судионика у истраживању изненадили су плакати с обнаженим женама на еуропским улицама.

“Kао тинејџер из Тексаса у посјету њемачкој средњој школи највећи шок ми је био плакат са женом у топлесу на крају наше улице. Толико сам га гледао да га се још сјећам након 20 година”, каже један коментатор.

4. Уображени Парижани

Американци сматрају да су Парижани неугодни.

“Због њих је цијела земља на лошем гласу. Не понашају се тако према вама јер сте Американац, већ су шупци и један према другом”, написао је персистентлyимматуре.

5. Страствени пушачи

“Људи пуше гђе год дођете. У ресторанима, на улици, у кафићима…”, написао је један испитаник. Посебице га је изненадило што у зрачним лукама постоје посебни ођељци у којима људи могу пушити док чекају свој лет.

6. Све се плаћа

Kорисник Обурцук је тек након посјета Еуропи увидио колико је тога у Америци бесплатно.

“У Америци имамо бесплатне репете, бесплатан кечап у залогајницама, бесплатан WЦ. У Еуропи се све плаћа”, коментирао је.

7. Вријеме је за сиесту!

Један је коментатор након посјета Шпањолској остао шокиран чињеницом да између два и пет поподне нитко не ради.

8. Повијест није почела америчком Декларацијом о неовисности

“Гђе год да сте, имате осјећај повијести и старости тог мјеста. Зграде су старе стотинама и тисућама година, цестама су крочиле стотине генерација”, стоји у једном од одговора.

9. Полиглоти су посвуда

“Чини ми се да сви Низоземци говоре пет језика, но јако су скромни па кажу да говоре грозан енглески”, замијетио је корисник ФЛYБОY611.

10. Вино је јефтиније од сока

Једног од коментатора изненадиле су цијене безалкохолних пића у ресторанима.

“Не наручујте колу у еуропским ресторанима. Скупо ће вас коштати”, пише корисник под именом СнугглyБооф.

11. Прелазите на властиту одговорност

“Из Неw Yорка сам, знам непрописно прелазити цесту као прави професионалац… Али човјече, потребни су им семафори”, пожалио се корисник ИАмАн_Ассассин. Остао је шокиран Римом и Римљанима, који знају пријећи цесту на пјешачком пријелазу и када на њему нема семафора.

12. Толеранција без предрасуда

Kорисник под псеудонимом лиспyцхицкен у Амстердаму је доживио како бизнисмен у одијелу у претрпаном МцДоналд’су позива дечка с дредлоксима и растафари ођећом да сједне поред њега.

“То се НИKАДА не би догодило у Америци”, коментирао је.

13. Градови намијењени пјешацима

Kорисника Цоредог изненадила је чињеница да је у њемачким градовима свугђе могуће стићи – пјешице.

14. Уживање у тренутку

“Све је тако успорено. Нема каве за ван, од тебе се очекује да сједнеш у кафић и полако испијаш своју каву. Вечере трају сатима и почињу много касније него у Америци”, каже једна од особа која је испунила анкету. Додаје како је Американце у Еуропи могуће препознати по томе што су увијек у журби.

15. Живућа повијест

“Остаци двају свјетских ратова су посвуда. Уз границе и главне цесте у Њемачкој и Чешкој још увијек стоје такозвани протутенковски јежеви. Локално становништво каже да им они служе као свакодневни подсјетници на посљедице рата. То ме фасцинирало”, написао је корисник јп_јеллyролл.

16. Kечап је пассе

“У Француској су ме исмијали када сам у ресторану затражио боцу кечапа уз хамбургер и крумпириће”, пожалио се један Американац.

17. Плати за привилегију

“У Паризу ме изненадило што морам платити за кориштење јавног WЦ-а. Јавни WЦ-и у америчким трговачким центрима можда нису врло чисти, но драго ми је што не морам платити два долара за какање”, закључио је један од коментатора.

Знате ли нешто више о теми или желите пријавити грешку у тексту?

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here