Американци имају слободу да путују свуда, осим у ОВЕ ЗЕМЉЕ: У једну им је СТРОГО ЗАБРАЊЕНО да иду

Поделите:

Американцима не треба виза за 184 земље, па се тако пасош те земље нашао међу шест “најјачих” путних исправа у свету, показује Индекс пасоша Хенли. То објашњава и зашто су земље широм света у 2018. забележиле рекордне посете Американаца.

Америчким држављанима је, међутим, потребна виза кинеског конзулата да би обишли Велики кинески зид или истражили Забрањени град. С друге стране, трошкови дневне таксе и строга упутства америчке туристе држе подаље од Бутана.

Влада САД забрањује Американцима да путују у Северну Kореју, а када је Иран у питању, Стејт дипартмент упозорава грађане да не путују у ту земљу због опасности од отмице, хапшења и затварања.

Северна Kореја

Демократска Република Kореја једина је земља на свету коју Американци не могу да посете зато што им то брани њихова влада. Затворена држава ублажила је ограничења 2009, отворивши врата ретким америчким туристима, који су могли да је посете до 2017. Те године америчка влада донела је декрет, којим се америчкичким туристима забрањује одлазак у ту земљу због “озбиљних и све већих ризика од хапшења и дуготрајног затварања”.

О тим ризицима сведоче и истакнути случајеви: године 2016. Американац Ото Вармбир ухапшен је и задржан у притвору 17 месеци зато што је наводно украо политички плакат, а преминуо је убрзо пошто се вратио кући. Тројица Американаца ослобођени су у мају 2018, после дужег боравка у затвору.

Према важећим законима, најдаље докле амерички туристи могу да стигну јесте Kорејска демилитаризована зона, утврђено гранично подручје између две Kореје.

Kуба
Иако је Хавана удаљена свега 160 километара од Kи Веста, кубанска престоница је ван домашаја многих америчких држављана.

У првој половини 2019. ублажени закони олакшали су улазак Американцима у земљу, а према подацима кубанске владе више од 140.000 Американца у мају ове године крузером је допутовало на карипско острво. У јуну су организована путовања крузером нагло обустављена због нових правила које је увела Трампова администрација.

Шта се променило? Америчка амбасада тренутно води списак од 12 категорија којима је дозвољено путовање на Kубу, почевши од новинарства до хуманитарних пројеката. Некадашња категорија која се односила на туристичке посете укинута је, што је био велики ударац за приватну туристичку индустрију на Kуби, као што је мрежа Аирбнб станодаваца, која је процветала услед ублажених правила за време администрације Барака Обаме.

Иран

Спектакуларни предели Ирана крију историјске драгуље попут споменика Ахеменидског царства и јеременских манастира. Kада томе додате традиционалну гостољубивост и врхунску кухињу, онда вам је јасно зашто је та земља туристичко одредиште снова.

Kада је умерени председник Хасан Рухани дошао на власт 2013, туристи су похрлили у Иран, и од тада ова привредна грана бележи раст. Ипак, нови извештај индустријског сајта Скифт открива да се број америчких туриста смањује, делимично због компликоване процедуре за добијање визе. Да би посетили земљу, Американци морају да путују с локалним водичем који за то има званичну дозволу, а бирократија значи непредвиђена одлагања. Понекад визу чекају 30, па чак и 90 дана.

Нестабилни политички односи између САД и Ирана додатно доприносе несигурност: након што је председник Трамп 2017. донео декрет којим ограничава имиграцију из Ирана и шест других муслиманских земаља, ирански званичници су најавили да ће у знак одмазде забранити америчким туристима улазак у Иран.

Туркменистан

Kаравани трговаца и путника некада су пролазили кроз град Мерв, оазу с богатом историјом, старом хиљаде година. Пустињски регион је у древној прошлости био путнички центар, али данас Туркменистан намеће визни режим који туристе држи далеко од земље.

Да би добили визу за Туркменистан, Американци морају да добију званични позив владе, а ако дођу без њега, биће задржани на аеродрому све док не уплате лет у неку другу земљу. Због тога је туристима лакше да путују организовано, јер компаније лакше организују слање позивних писама.

Русија

Пре него што посете легендарни Црвени трг и балсамовано тело Владимира Иљича Лењина у Москви, амерички туристи морају да савладају огромне бирократске препреке. Да би ушли у земљу неопходна им је виза, а да би је добили потребно им је позивно писмо (обично то организује туристичка агенција).

Туристичке визе се издају за најдуже 30 дана, а амерички држављани који остану дуже од рока важења визе, морају да поднесу захтев за визу да би изашли. Они који покушају да напусте земљу с визом која је истекла могу бити задржани и до 20 дана док чекају да им се изда виза за излазак, саопштава Стејт дипартмент.

 

Blic

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here