Американка и Србин упознали су се у Швајцарској, живели у Белгији, а ево зашто су одлучили да троје деце ОДГАЈАЈУ НА ТАРИ

Поделите:

Необична љубавна прича Бориса из Србије и Терезе из Америке почела је пре осам година у Швајцарској. Они су прво били сарадници, убрзо су основали породицу, а данас са синовима Ранком (7) и Џексоном (5) и ћеркицом Теслом (2) живе на Тари, у додиру са природом, без стреса и градске вреве.

– Није било тешко да се одлучимо за живот у Србији, кад нас још увек постоји душа, поготово у народу, а у већини земаља то се изгубило – испричао нам је Борис Шимурина (39), који је Терезу Kрофорд (42) упознао док је радио као кондициони тренер у одбојкашком тиму, у коме је она тренирала.

Један од разлога зашто се породица Шимурина-Kрофорд одлучила да живи у Србији, јесте и то што Борисова породица овде живи. А Тереза обожава нашу традицију, обичаје, рукотворине, поготово оне од вуке, као што су ћилими, а воли и српско коло, каже њен супруг. Веома брзо научила је да припрема и српске специјалитете, и радо ужива у њима.

Ипак, њена породица из Америке још увек није посетила Србију. Терезин отац је највише желео да дође, али је преминуо пре него што је успео да оствари ту замисао.

Упознали смо се у Швајцарској при крају њене одбојкашке каријере. Једно време становали смо у Белгији да бисмо пре пет година дошли у Београд. Одувек сам имао жељу за одласком из града и животом у природи, а када сам упознао Терезу, схватања и воља за тим су се поклопили. На релацији Тара – Београд смо живели од априла 2015. године, да бисмо се у септембру 2016. у потпуности преселили на Тару – испричао је Борис својевремено за “Блиц”.

На питање шта су деца “покупила” из мамине, а шта из татине културе, поносни тата Борис каже да су његови клинци пре свега грађани света.

– Деца причају висе на енглеском, поготово Ранко, пошто смо овде удаљени од других људи. Имају свој начин размишљања, који не зависи од утицаја њихових вршњака, више су грађани света него само једне земље.
Неуобичајена имена носе деца овог неуобичајеног пара. Имена носе ергију – каже наш саговорник. Ранко је име добио по Борисовом деди по мајци, Џексон је девојачко презиме Терезине мајке, “а Тесла је име које носи велику енергију”.

– Осетили смо да би јој то најбоље пристајало, верујемо да ће оставити леп печат на овој планети.

А чиме се заправо проводе време ово двоје људи, док одгајају децу, брину о животињама, а прве комшије су им медведи и вукови?
– Ми имамо причу која се зове “Ретреат Тара”, то је повратак природи. Омогућавамо људима којима је потребно “ресетовање” од свега, превише свакодневног стреса, да код нас то и добију. Боравак у природи прелепе Таре, здрава домаћа храна, мир који имају овде код нас, омогућава им да отпусте све стресове које добијају из хране, начина размишљања, стресног дисања, погрешног кретања – претераног или недовољног, мало спавања, лоше хране… Све то утиче на духовно, ментално и физичко здравље човека – објашњава Борис.

Уколико је потребно, посетиоцима помажу и активно, медитацијама, мада је људима углавном потребно да се “очисте од свих нечистоћа”.

– Придружују нам се у нашој свакодневици, која укључује јутарњу рутину, шетње, скупљање биља, плодова, печурака, зависи од сезоне.

Kако је Борис раније причао за “Блиц”, друштвени живот им је чак и богатији сада код живе на Тари, што би за многе била својеврсна изолација. Пријатељи их чешће посећују од када живе на планини, а ни деца нису изгубила социјалну ноту. Док су живели у Београду, због гужве и обавеза било је тешко ускладити се са пријатељима и бити опуштен.

– На Тари нема таквих стресова, каже, па је људима лакше да се повежу са својом природом, са својим сновима и циљевима – закључује Борис Шимурина.

Блиц

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here