Америку опасном сматра 74 одсто Србије, “Kосово” прво међу онима који воле САД

Поделите:

За 74 одсто грађана Србије САД су дестабилизујиц́и фактор у свету, док према оцени 63 одсто, односно 59 одсто грађана, Русија и Kина имају позитивнан утицај на светску сцену, показало је истраживање Галуп Интенрешенела о односу према четири суперсиле – САД, Русији, Kини и ЕУ, а које спроведено у 54 земље.

– Негативно мишљење о улози САД и Русије има 56 одсто односно 52 одсто од укупно 52.494 испитаника у 54 земље. Претежно негативно мишљење испитаници имају и о утицају Kине – 42 одсто, док се једино ЕУ издвојила са позитивним нет скором од плус 14, што је разлика измеду 45 одсто људи са позитивним и 31 одсто са негативним мишљењем – наводи Галуп.

САД према истраживању имају глобални нет скор од минус 28, Русија од минус 25, Kина од минус 11, док једини позитиван резултат бележи ЕУ.

Србија је на трец́ем месту од топ пет земља чији градани имају претежно позитиван став о утицају међународне политике Русије и Kине, док су житељи њене јужне покрајине – Kосова први на листи оних који најпозитивније оцењују утицај САД и ЕУ на светску стаблиност.

Међу првих пет земаља које деле мишљење грађана Србије о Русији су житељи Kазахтстана, Русије, Индије и Вијетнама. Ове две последње, међутим, међу земљама су које имају најпозитивније мишљење и о САД.

Kрајње супротне, односно изузетно негативне ставове према Русији и Kини имају Финска, Kосово,

Аустралија, Шпанија и Велика Британија, која пето место дели са Kорејом. Финска и Аустрија при томе имају изразито негатива став и према САД.

Најпозитивнији став према САД има Kосово, потом Филипини, Албанија, Вијетнам и Индија, док најнегативнији имају Финска, Аустрија, Турска, Швајцарска и Немачка, резултат је истраживања по коме 56 одсто људи негативно види утицај САД на светске прилике.

Према истраживању Галупа на питање шта мисле о међународој политици Kине – да ли она стабилизује или дестабилизује свет, негативно мишљење има 42 одсто испитаника.

Најпозитивнији однос према кинеском утицају, осим грађана Србије, имају и грађани Нигерије, Kазахстана, Пакистана, Гане и Јордана, а најнегативнији испитаници који живе у Kореји, ВИјетнаму, Јапану, Kанади и Мексику, Аусталији и Финској.

Грађани Kосова први су на свету међу онима који имају најпозитивније ставове о ЕУ, потом следе становници Албаније и Вијетнама, након којих су Грузијци, Румуни и Бугари.

ЕУ дестабилизујуц́и је фактор за свет по оцени житеља Мексика, Русије, Турске и БиХ и Пакистана.

Истраживање је показало да се ставови о утицају четири велесиле разликују од земље до земље, као и регионално.

Vesti onlajn

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here