Амфилохије: Црква у Црној Гори је већ самостална, не треба Београд да преговара у наше име

Поделите:

Митрополит црногoрско-приморски Амфилохије рекао је у изјави за портал „Стандард“ да је свака епископија у православној цркви аутономна и да нема разлике између Митрополије црногорско-приморске и Пећке патријаршије, које, према његовим ријечима, функционишу као једно.

Категорички је одбацио могућност било каквих преговора са црногорским властима ако се Закон о слободи вјероисповјести не повуче.

Он је казао да ће Митрополија, а не Патријаршија у Београду водити евентуалне преговоре са црногорским властима о темељном уговору, али да ту нема никакве разлике.

„Када са нама преговарају, то је исто као да преговарају са Београдском патријаршијом, ту нема никакве разликe“, рекао је митрополит Амфилохије.

Он је казао да Митрополија жели темељни уговор по узору на оне које је Црна Гора потписала са Католичком црквом и Исламском заједницом, додавши да ту неће бити помена о новом статусу јер је Митрополија већ аутономна.

Митрополија је већ аутономна

Он је такође додао да евентуални темељни уговор између цркве и државе не би дефинисао статус Митрполије — аутономни или аутокефални, поручивши да је институција на чијем је челу „аутономна и самостална кроз вјекове“.

„Ма каква аутономија, свака епископија у православној цркви је аутономна. Митрополија је била самостална, аутономна кроз вјекове. То је правило у цркви одувијек било. Митрополију је основао прије 800 година Свети Сава. Ова митрополија је кроз вјекове дјелала своје дјело, била је самостална у пуном смислу ријечи, од времена укидања Пећке патријаршије 1766. године, па се у то вријеме звала аутокефална зато што је била једина епархија Пећке патријаршије која је без прекида остала до данашњег дана. Све друге — и Београдска и Карловачка су настајале и мијењале се“.

„Звала се у то вријеме аутокефална јер је у то вријеме стварала државу. Она није прихватала одлуку Цариграда којом је поништена Пећка патријаршија. Митрополија је једина остала без прекида, а то је касније потврдио руски Синод рукополажући епископе црногорске који нијесу тражили да буду рукоположени од Цариграда, него су тражили од Русије да им се рукополажу епископи све до Митрофана бана 1920. године, што не знају незналице и они васпитани на брозомори, на лењинизму и марксизму“, поручио је митрополит.

Митрополит Амфилохије је и категорички одбацио могућност било каквих преговора са црногорским властима ако се Закон о слободи вероисповјести не повуче.

Спутник

Поделите:

2 Коментари

  1. Da li je to kod uvaženog mitropolita krečana u pitanju, pa lupeta kao max po diviziji, ili smišljena politička diverzija? Kad se dirne tema odnosa mitropolije Crnogorsko-primorske i SPC, od njega se ne očekuju nikakva mudrovanja nego da kaže da je ta Mitropolija u sastavu SPC i da, čak ako bude i sama, Mitropolija, direktno pregovorala sa crnogorskim vlastima, da će to biti u dogovoru sa Patrijaršijom, i uz njezin blagoslov.

  2. He, vata se na foru da crnogorce rukopolažu rusi a ne Vaseljenski patrijarh????
    To oće da kaže da je na prestolu jer ga je rukopoložio nekakav rus.
    Možda Mitrofana bana pre 100 godina ali njega je rukopoložio blaženopočivši patrijarh srpski Pavle.
    Dakle srbin ga je rukopoložio a ne nekakav rus.
    Što se dakle kobaca na Brozomor kad je matoro puvalo i sam odgajen u to vreme i sit se najeo Brozomorske pogače hahahaha???????

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here