Амфилохије: Црногорска скупштина подиже споменике Брозу и повампирије братоубилачки дух

Поделите:

ЊЕГОВО високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је са свештенством Свету литургију у манастиру Доњи Брчели у Црмници и освештао нови манастирски конак.

Митрополит је крштавајући бебу Искру је изразио наду да ће она бити Божија искра братопомирења и повратка живоме Богу и Божијој истини на начин како је то свједочио пророк Авдија и многи прије  и послије Христа, као што је то чинио Свети Николај и Свети Лука Вукмановић, најдивнији изданак Црмнице, који је мученички пострадао за вјеру праву.

Високопреосвећени је показујући на икону Светог Луке Вукмановића, препоручио свима да прочитају томове његових списа који су објављени у вријеме када се појавила нова идеологија, па је он кренуо једним а његов брат, познати комуниста Светозар Темпо, другим путем.

„Темпо и Лука су читали Достојевског. Темпо се опредјелио за Ивана Карамазова, богоубицу који се претвара и у братоубицу, а Лука за Аљошу,  дивнога монаха који је служио Господу и остао Му вјеран. Та диоба која се догодила у честитој породици Вукмановића, нажалост је диоба која се уградила у биће свих наших породица у Црној Гори. Подијелили се, једни су остали вјерни живоме Богу, вјечном и непролазном људском достојанству, а други су се опредијелили за актуелну идеологију.“

Говорећи о том братоубилаштву и оцеубилаштву које је затровало многе душе, владика је казао да је та лажна идеологија бољшевичка, код нас титоистичка, уродила страшним плодовима: 60 милиона је пало на „срп и чекић“ ради те идеологије само код Совјета, а велики је број оних  који су се међусобно убијали и код нас.

Нагласио је да Црногорска скупштина поново повампирије тај братоубилачки дух у Црној Гори, подиже споменике Брозу који је из властољубља подигао братоубилачки покрет у Црној Гори и шире.

„Умјесто да се наша Скупштина бави суштинским проблемима друштва у Црној Гори, она се бави поништавањем одлука од прије 100 година. Повампирује братубилаштво из 1919,1941. и из 1945. године. Оно опако безбожно сјеме, богубилачко и братоубилачко, поново почиње да трује људске душе, срца.“

Посебно је изразио забринутост што се у школе умјесто етике, изворне хришћанске, по којој је живио наш народ вјековима, уводи неморал, кроз нови предмет у основним школама „Здрави стилови живота“:

„По тим здравим стиловима живота, дјеца се трују од малих ногу најопакијим и најотровнијим угрожавањем људскога живота, са содомијом. Због тога гријеха људске слабости и гријеха демонскога, Бог је Содому и Гомору претворио у Мртво море у којем нема живота. Ти који проповједају лажни морал и лажна људска права, хтјели би да у то претворе материнску утробу, која је радионица живота а не смрти.“

Митрополит Амфилохије је одржао помен Шћепану Малом и Григорију (Траиловићу) и том приликом подијелио са присутнима сјећање на дан када је од Светозара, Темпа Вукмановића тражио дозволу да штампа књиге његовог брата Луке:

„Наравно, дао је све књиге. Запамтио сам нешто што ме дирнуло. Темпо је рекао за Луку: Бољи је био и паметнији од мене! Када сам га питао да ли је тачно да је рекао мајци кад га је питала шта је са Луком да га то никад више не пита, Темпо је одговорио потврдно“, испричао је Митрополит и посвједочио видно потрешен, да му је Темпо казао да је након тога изашао из куће и ридао као мало дијете.

„То је наша прича, прича о нама. Бог да прости и Светозара и Луку и Шћепана кнеза.“

Fakti

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here