Амфилохије: Ловћен је за Црну Гору оно што је Нотр Дам за Француску

Поделите:

Додао је да цркве хоће да руше они који су хтјели да одбију враћање крста на Сахат кулу

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије казао је да је Ловћен за Црну Гору и Црногорце оно што је Нотр Дам за Французе и Француску, додајући да је рушење цркве на Ловћену најсрамнији чин који се догодио у свијету.

Према његовим ријечима, рушењем цркве „обурдан је и Ловћен, његова утроба је разорена и чује се врисак из дубина, који је Његошев врисак“.

Наша браћа Французи, послије ове трагедије која се догодила са Нотр Дамом на ком су звонила звона за вријеме битке на Косову, било би добро да схвате да су и они учествовали у уништавању 150 цркава на Косову, међу којима је и Богородица Љевишка, која је исто тако стара, чудесна и лијепа, као што је и Нотр Дам, рекао је митрополит Амфилохије у Даниловграду.

Он је додао да и унук Мирка Петровића, син Михаилов, престолонасљедник принц Никола Петровић, говорећи о страдању Нотр Дама у Паризу, и тој трагедији која се догодила, помиње да је Ловћен за Црну Гору оно што и Нотр Дам за Французе и Француску.

Међутим, он на жалост не слиједи свог оца који је бранио рушење цркве на Ловћену, рекао је митрополит Амфилохије.

Додао је да је најтеже и најгоре што братоубилачки и богоубилачки дух живи и данас у Црној Гори и што се његовим основама наставља много тога.

Ове пријетње да се руше цркве које су обновљене, као што је обновљена црква Свете Тројице на Румији…То је 15 година суштинско политичко питање, а сада је спојено рушењем крстионице. Јесте, ја сам рекао премијеру (Душку Марковићу) да нису са мојим благословом изградили један дио, али јесу крстионицу. Тиме се обнавља крстионица из времена цара Константина, коју су археолози открили. Они су касније за душу неке породице подигли други дио, који је толико мали и сићушан у односу на стотине других зграда подигнутих на црногорском приморју без икаквих дозвола, рекао је митрополит црногорско-приморски.

Додао је да цркве хоће да руше они који су хтјели да одбију враћање крста на Сахат кулу.

-Они су сад крстоломци и на Румији и на крстионици и то се претвара у државно и питање закона, поштовања или непоштовања закона, рекао је митрополит Амфилохије.

Казао је и да је данашња црногорска власт учинила оно што ни Бог не може да чин.

-Проглашава непостојећим нешто што се догодило прије стотину година. Ни Бог не поништава оно што се догодило у историји, једино наследници братоубица, оцоубица и Богоубица, казао је митрополит Амфилохије, додајући да је сукоб Црногораца 1918. године био династични, не национални и језички.

IN4S

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here