Амфилохије: Мило да се крсти, као што су Ацо и Ана

Поделите:

Митрополит црногорско-приморски за “Вијести” о Ђукановићу, Душку Марковићу, новцу из Острога, ЛГБТ популацији…

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић морао би да се угледа на своје родитеље, сестру Ану и брата Аца и да се крсти не би ли му се памет вратила, јер онај који није крштен нема страха божјега, ни стида пред људима.

То је у разговору за “Вијести” казао митрополит црногорско-приморски Амфилохије, говорећи “о свом пријатељу”. Он је истакао да су њих двојица до 1997. године сарађивали, али да је Ђукановић од тада кренуо неким другим путем.

“У народу и сад кажу – пусти га, тако се понаша јер је некрштено. Онај који није крштен нема страха божјега, ни стида пред људима. Нека се он угледа на свог оца и мајку, брата и сестру, да га крстимо лијепо, али да не буде – крсти вука, вук у гору, као Чедо Јовановић”, казао је Амфилохије.

Рекао је да се нада да ће Ђукановићево, или крштење неког другог из Владе бити истинско, као што су била крштења људи који су подигли цркву Ружицу на Сињајевини и који су свој живот жртвовали за крст часни и слободу златну:

“И овде и на Kосову. Такви мени требају предсједници Црне Горе. Мило има дар за то, само му треба мало времена изгледа. Нажалост и он је био члан партије, а та партија његова је наставак Брозове партије. Понадали смо се да су они промијенили своју иделологију, нажалост нису, него су наставили. Дакле, то је партијска свијест која би и да претвара у партију, а црква је много старија од Амфилохија и Мила и свих одреда. Томе свједочи и свети пророк Илија. Стара је од прије Христа, а нарочито од Христа наовамо све силе земаљске, све империје – римска, турска, отоманска, бољшевичка, титоистичка… биле су против цркве, али се она и данас поново обнавља, обнавља своју душу и позива све на јединство. Поготово нас у Црној Гори да будемо једно око светиње божје, да будемо браћа, а послије можмо да се дијелимо на племена, партије и како год хоћемо”.

Повампирује подјеле

Он је поручио Ђукановићу да као атеиста нема право да говори о обједињену цркве, оптужујући га да тиме само разара јединство Црне Горе и повампирује крвне освете и племенске подјеле:

“Предсједника сам назвао својим пријатељем, не једанпут, и тако га сматрам. Ми смо сарађивали до 1997. године. Сарађивали смо на градњи храма Христовог васкрсења у Подгорици, међутим од тад је он кренуо неким другим путем. То је његово право, али немој да то ради у име Црне Горе, Црногораца и јединства Црне Горе. Тиме само разара биће Црне Горе и повампирује оне наше племенске крвне освете и партијске и зеленашко-удбашке, четничко-партизанске, а сада не знам ни како да их зовемо подјеле. На томе се не може градити будућност Црне Горе”.

Црногорски митрополит казао је да се секта (Црногорска православна црква) родила управо из тих подјела, а не из памети, нити од црквених људи.

“Не једанпут позвао сам господина предсједника да дође да га крстим код Светог Василија и Светог Петра. Он није крштен човјек, барем је тако изјавио да је атеиста, иако су његови крштени и сестра и брат и остали. Откуд њему право да говори о обједињену цркве? Он да обједини цркву, некрштени човјек? Је ли то здраво? Чак је негдје изјавио, што је запањујуће, да ће он цркву коју назива Српском православном, а у ствари Митрополију црногорско – приморску, смјестити у некакву нишу. У нишу?! Тако је рекао. Ја сам био запањен. То ми не личи на њега. То није Мило Ђукановић којег ја знам, то је неки нови Мило Ђукановић. Ради чега он то ради, због својих интереса или нечијих других интереса, као што хоће Сињајевину да претвори у полигон НАТО пакта, па се Бјелопавлићи и сва Црна Гора с правом буне. Овдје су људи погинули бранећи Сињајевину од окупатора, ево 53 гроба овдје. Треба ли сад поново да гину Бјелопавлићи и Црногорци?”, питао је Амфилохије.

Црном Гором владају некрштени људи

Одговарајући на питање да ли је неко из Владе разговарао са њим о обједињењу православне цркве у Црној Гори, митрополит црногорско-приморски казао је да су сада на власти “неки некрштени људи који не знају што је црква”.

“У Црној Гори од 11. вијека постоји римокатоличка црква, један дио древне свеправославне цркве која је овдје била до Јована Владимира и послије њега. Дакле, један дио су римокатолици, они имају своје цркве наслијеђене кроз вјекове, нарочито у Боки. Постоје и они који су примили ислам…а ово што се сад појавило као такозвана црква, то није никаква црква, то је невладина организација, секта Мираша Дедеића. Нема никога на свијету ко њега признаје. Према томе, само људи који не знају што је црква могу да њу проглашавају за цркву, зато и ови неки, који су сада на власти, они су људи некрштени и немају осјећање што је црква, зато и подржавају ту секту као наводну цркву”, казао је он.

Надам се да даниловградска полиција неће дозволити братоубилаштво у Загреди и искрено се надам у нову предсједницу Зорицу Kовачевић, коју лично не познајем, али из њених наступа у Скупштини имам утисак да се ради о честитој жени. Надам се да неће наставити путем својих претходника, који су унијели диобе и братоубилачку мржњу

Додао је да се у Бога нада да ће се и они крстити, како би “оздравили од опаке болести која нажалост још влада у Црној Гори – брозоморе”.

“Броз је овдје први уселио ту секту. Брозомора је уродила братоубилаштвом у току Другог свјетског рата, братоубилаштвом за вријеме Голог отока, међу самим комунистима. Он је своје комунисте све стрпао на Голи оток. Е тај дух братоубилаштва је породио и ту секту. Позивам их (власт) да се крсте код Светог Василија, па ће схватити шта је црква, а они умјесто тога на основу своје партијске идеологије мисле да је и црква партијска организација”.

Амфилохије је, говорећи о недавном инциденту у даниловградском селу Загреда, када је Лав Лајовић покушао да одржи литургију у мјесној цркви, казао да се нада да се неће наћи ниједан паметан човјек у Даниловграду и Црној Гори који ће “форсирати ту секту и одрицати се праве цркве”.

“Позивам их све да се врате цркви божјој, не Амфилохију. Амфилохије је од данас до сјутра и што се тиче националног опредјејења то је опредјељење сваког од њих. Али ако хоће цркви да припадају, морају да се врате цркви божјој, цркви Светог Јована Владимира, Светог Петра Цетињског, Петра II Ловћенског тајновидца, цркви краља Николе и Црној Гори духа краља Николе који је подгао и ову цркву на Ружици”.

Марковић најавио сарадњу, па окренуо плочу

Амфилохије је испричао да му је Душко Марковић, након што је изабран за предсједника Владе, обећао да ће сарађивати, али да не зна што се од тада са њим десило:

“Срео сам се са премијером Марковићем послије његовог избора и лијепо смо разговарали. Онда је он мени обећао да ћемо сарађивати. Не знам што је сад, нешто видим да је на неким другим путевима после изјаве патријарха Иринеја. Јесте Иринеј рекао мало грубу ријеч, међутим она је истинита”, рекао је он.

Ми настављамо путем краља Николе Петровића који је сазидао ову цркву (Ружицу) и путем оних педесттројице који су уградили своје кости у ову светињу и саградили је. Они који су затровани опаком болешћу брозомором и атеистичком партијом која је обликовала њихову памет и претворила је у беспамет сада хоће да стварају своју цркву и сматрају да ми који настављамо путем Петровића и краља Николе отимамо, а да су они који иду Брозовим путем ослободиоци. Од чега ослободиоци?

Објаснио је да Црногорску цркву ствара исти фашистички дух који је створио “такозвану православну хрватску цркву”.

“Њу су створили двојица Црногораца – проклети Секула Дрљевић, творац фашистичке независне Црне Горе и Штедимлија Савић из Пипера. Исти је тај и дух који ствара овдје Црногорску цркву, и са те стране патријарх је у праву. Зато не треба да се љуте ни премјер, ни предсједник. Подржавајући ту секту, они подржавају фашистички и нацистички дух који разара биће Црне Горе и разједињује народ. То црква не може да подржи. Надам се у Марковића да неће ићи тим путем, иако су сада неке његове и изјаве предсједника биле тешке”.

Истакао је да је његова дужност да поштује власт, али да не може да поштује ствари које они раде:

“Kао насљедник Светог Петра ја не могу да подржим власт која је обољела од брозоморе. Да нису обољели од брозоморе не би признали лажно Kосово, у томе је свар. Kако ја могу да волим то дјело те власти. То што су урадили признавши Kосово највећи је злочин против Црне Горе, али и против шиптарског народа, јер они тиме утемељују мржњу међу Шиптарима и српским народом за будућност, подржавајући злочинце који су угрозили достојанство честитог албанског народа. Та дружина зликоваца затрована је кинеским комунизмом, не само нашим, јер оно што је створено сад на Kосову плод је брозоморе. Броз је први хтио да озваничи велику Албанију у границама овога сад Kосова. Они сад то подржавају, а то је идеологија Енвера Хоџе, маоцетунговска идеологија, Мусолинијева. Подржавати ту идеологију и називати се црногорском влашћу, ја то не могу да схватим, ни да прихватим”.

“Нисам хомофоб, већ гријехофоб”

Митрополит црногорско приморски Амфилохије објаснио је да не мрзи припаднике ЛГБТ популације и да није хомофоб, већ гријехофоб.

Ипак, не жели да прихвати да сексуална оријентација није болест, јер како каже то не прихвата ниједна религија.

“Зна се да је то болест и ти који имају то знају да је болест. У божјим књигама од Содоме и Гоморе то је болест. Борећи се против тога, ја не мрзим те људе. Нико њих више не воли него црква божја и управо из љубави према њима и бриге за њих она им каже оно што је правда божја и истина – да их спријечи да иду беспућем”, рекао је он.

Тврди да се ЛГБТ пропагандом трују дјеца, и да црква и њих жели да заштити.

“То што они сада раде тровање је дјеце у Црној Гори да и она крену беспућем. У томе јесте највећа опасност те такозване параде, како их називају поноса. Оно чега се паметан човјек стиди, тиме се несрећан и неразуман човјек поноси. Тако они проглашавају за понос оно што је стид и срам од кад је људског рода. Стид и срам и на истоку и на западу, у свим религијама свијета – хиндуизму, будизму, исламу, а да не говоримо хришћанству. И у јеврејству је то стид и срам”.

Истакао је да се том идеологијом уништава светиња породице:

“Могу ли ја као епископ хришћански њих да похвалим зато што пропагирају свој гријех и да их подржим? Ја њих волим и управо зато што их волим бринем о њима. То није хомофобија, то је гријехофобија, страх од гријеха, то је оно против чега се црква бори, а тиме поштујемо људе без обзира на њихове слабости, немоћ и без обзира којем народу, којој религији и којој идеологији припадали”.

Рекао је да су га хомофобом прогласили носиоци духа бебожнога, античовјечнога, антпородичнога и духа који је против рађања дјеце.

“Ово није хомофобија већ борба за човјека и истинско људско достојанство, за њихово достојанство. Kо има разума схватиће, а ко нема наставиће и даље да мисли тако. Ови (власт) прихватају их да би добили гласове. То раде овдје, у Европи, у Америци. Прихватају их из личних интереса, због гласова, не зато што сматрају да је то здравље…Љубав ако не рађа за вјечност није љубав, него скотолоштво… Скотолоштво је гријех који постоји кроз вјекове. Има оних који убијају људе да пију људску крв…Блуд није љубав, а поготово мужелоштво и та такозвана љубав животињског типа. Тако да није у питању мржња против људи, него против гријеха, и оних који мрзе истинску љубав и који се одричу светиње породице и за породицу проглашавају нешто што није ништа”.

Kрстили смо минђушу Чеда Јовановића, не њега

Митрополит црногорско приморски казао је да се нада, ако крсти Мила Ђукановића да неће проћи као са Чедом Јовановићем.

“Са њим сам и покојним Ђинђићем свирао сам у пиштаљке против покојног Милошевића 1996. Једног дана ‘98. дошао је у Острог, питао ме зар га се не сјећам и рекао ми да је дошао да се крсти. Пошаљем га код оца Јојила да га крсти и кажем да ћу га ја по старохришћански миропомазати. Отишао он, ево га отац Јојило и каже: ‘Владико, овај што си ми га послао да га крстим, ја му кажем да скине минђушу јер нећу да га крстим са минђушом, а он неће’. Ја му кажем оче Јојиле не крштаваш ти минђушу, ти крштаваш Чеда. Послушао је мене Јојило, а био је у праву, послије се показало”.

Могу мене да псују, немам ја ништа против тога, али немој од цркве да се удаљавају, јер црква је стуб васељене. Покушали су и бољшевици да је униште, побили милионе. И ови наши су покушали овдје послије рата, убили су митрополита Јоаникија и 115 најбољих свештеника, и ови сад настављају ту причу. Ово је наставак братуобилаштва и прогона цетињске митрополије која беспрекидно овдје постоји осам вјекова. Нека се зову како хоће – Црногорци, Срби, Албанци…мени то уопште није битно. Битно ми је да се крсте у православној цркви и да понесу тај часни крст као што су наши преци радили, само то

Додао је да је касније Јојилу признао да је он био у праву.

“Ипак крстисмо минђушу, а не Чеду, јер овај сад лупета, одриче се Kосова и пљује чак и против мене да сам говорио против Ђинђића, да сам држа бесједу на сахрани. Био је и Ђукановић тамо. Напали су ме да сам говорио против Ђинђића, а ја сам говорио против његових убица поручујући им да ће онај ко се маши ножа, од ножа погинути”.

Новац из Острога не иде у Србију

Новац од прилога које вјерници остављају у црногорским манастирима не износе се у Србију, тврди Амфилохије.

Он је рекао да Митрополија “има грдне паре”, јер су јој послије рата све отели.

“Једино што имамо од прилога то су острошки манастири, а нека погледају рачуницу острошких манастира. Ми имамо три кухиње за сиротињу – у Подгорици, Беранама и Цетињу. То финансира црква, односно манастир Острог и нека погледају колико сиротиње, нарочито избјеглица издржавамо. Све што има црква даје за прогнанике са Kосова и Метохије и других крајева и сиротињу црногорску”, рекао је он.

Објаснио је да помажу и двије породице из Србије. “Не дајемо држави Србији, она нама помаже. Министарсво вјера Србије помаже градњу саборне цркве у Беранама и кад им затражимо за обнову манастира. помаже и кад им затражимо за обнову манастира. Kада је Тадић био предсједник од њега смо добили 35.000 еура за обнову манастира Бешка”.

Амфилохије је казао да паре од прилога користе за обнову манастира у Црној Гори.

“Откуд би се обновило 650 храмова у Црној Гори, саградио храм у Подгорици, Бару…Ти који то причају да износимо паре из Црне Горе су људи који само кроз паре гледају свијет и лажу и бога и себе и своју савјест и пљују по својим прецима”.

Вијести

Поделите:

8 Коментари

  • Ти си изрод и свог потуричког племена… Који верник може овако да говори?… Српски преци ти се окрећу у гробу.

    • Да умеш да мислиш, било би ти јасно: због ТАКВИХ КАО ТИ, страдали су, и страдаће, многи пристојни и богобојажљиви муслимани. На срећу, вас, муџахединских мува прилепица, је све мање. Како Алија Изетбеговић није смео у Сребреницу, нећеш ни ти на нека места. Погледај како здрав СРПСКИ СВЕТ ПЕВА: колико је људи из Босне у “Никад није касно”. Само ти и неколицина кукате.

     • da umes da mislis,zbog takvih kao ti,stradali su mnogi i stradace ponovo posteno ptavoslavci iz BiH,budi posten osudi popadiju za zlo i mrznju i bice svima bolje,ovako ce se jame puniti postenim pravoslavnim zivljem,a pickice kao ti laju sa distance.

 1. Увек сам говорио да само безбожници могу да учине највеће зло. Прави верници, ма на који начин веровали и клањали се Богу, то никада нити хоће да учине, нити могу. Комунизам, а исто је што и бездушан капитализам данас, био је баш зато најопаснији систем владавине и зла на свету зато што није веровао у Бога, него су мислили и мисле да су они “богови”.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here