АМФИЛОХИЈЕ: Морални разврат донио мржњу међу браћом

Поделите:

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије истакао је у Лучинданској поруци да Црна Гора „данас страда ради усијаних глава и губи младе животе“, као и да је од свега најопасније „продубљивање диоба, старих и нових, међу браћом“.

Владика Амфилохије је оцијенио да начин живота и навике других народа, „које не приличе ни њиховим изворним културама, овдје, на силу унесене, праве смутњу и невоље“, те да су „морални разврат и невиђена глад за земаљском храном, донијела мржњу међу браћом и удаљиле дјецу од родитеља“.

„Никада у свом постојању, житељи Црне Горе нису тако безобзирно настојали да се обогате на штету другога, као што то чине данас. На штету комшије, пријатеља, а поготово на штету оних који су запослени и унајмљени да раде под њиховим кровом. А опет, никада више није било оних Црногораца без имања и без посла, него данас“, навео је је владика Амфилохије.

Он је указао да мали број њих нешто уопште зарађује, а већина то ради на штету запослених и оних који купују и користе њихове услуге.

„Ако неко од наше браће и сестара има срећу да негдје ради – тај нема слободног дана, многи немају ни осигурања, ни пристојне плате. Такви нисмо били никада једни према другима, него смо знали и умјели, по јеванђелски, да чинимо чашћу `једни друге већима`. Један мали број се енормно обогатио на рачун других“, навео је митрополит Амфилохије.

Он је додао да је од свега најопасније „продубљивање диоба, старих и нових, међу браћом“.

„Из свега овога рађа се највеће зло, које нас је у овим данима могло задесити, а то су бројна убиства и међусобице, братска крв, која се лије улицама Подгорице, Бара, Никшића, Херцег Новог, Котора, Будве, Цетиња…“, нагласио је владика Амфилохије.

Према његовим ријечима, „млади момци, они који би требало да буду слични онима које Његош у `Горском вијенцу` назива цвијетом и снагом Црне Горе, узимају једни другима живот и тако дају повода за крвну освету, већу и страшнију од оне против које се борио Свети Петар Цетињски“.

„Тако Црна Гора данас страда ради усијаних глава и губи младе животе“, истакао је владика Амфилохије.

Он је упутио „пастирски позив, свима онима који на било који начин скрећу са пута Светог Петра Цетињског Чудотворца и помиритеља, особито онима који проузрокују и који су уплетени у ова нова братоубиства и крвопролића, и који, отимајући једни од других, живећи у новим крвним осветама, да моментално престану са сваким насиљем и неморалом“.

„Нека више нико не чини неправду браћи својој, отимачином и угрожавањем живота ближњих својих!“, поручио је митрополит Амфилохије у Лучинданској поруци.

 

 

РТРС, Срна
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here