Амфилохије: Потомци градитеља Нотр Дама рушили српске цркве

Поделите:

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије казао је да су потомци оних који су градили Нотр Дам порушили стотине храмова у нашој земљи.

Само би било добро да они који се брину, и треба сви да се бринемо за Нотр Дам, не забораве да су потомци оних који су градили Нотр Дам порушили стотине храмова у нашој земљи. 150 храмова, међу којима и Богородица Љевишка која је исто толико стара колико Нотр Дам, су уништени и разорени од НАТО пакта, безбожника који уништава истинску и праву Европу. Покушавају и нас да укључе у уништитеље праве истинске хришћанске Европе духом дехристијанизације, духом убијања Бога у људима и обоготворења камења саграђеног у нека прошла времена и заборављања да су храмови грађени за молитву и све што је у њима је молитвом окађено и омирисано, рекао је митрополит Амфилохије.

Он је, са свештенством, служио ју понедељак литургију у Цркви Свете Тројице у Кутима, код Херцег Новог.

Митрополит Амфилохије је казао да су храмови свједоци вјечнога људског достојанства и зато су они живаносни од времена Христовог Васкрсења, па данас и до краја свијета и вијека.

-Зато ми обнављамо храмове да би кроз њих, обновљали своју душу, срце и памћење на живога Бога и на живо и вјечно достојанство људско, на вјечни напредак људског рода који је вјечни само ако се темељи на Христовом Васкрсењу, навео је он.

Владика је на крају службе још једном изразио благодарност свима који се потрудили да саграде овај храм у Кутима, као и онима који се труде да га обнове. Подсјетио је на црквењаке који су од 1919. године до 1995. године служили Господу и звонили у овом светоме храму. За 77. годишње вјерно служење Богу и светињи Божијој у Кутима, митрополит Амфилохије је Златним ликом Светог Петра II Ловћенског Тајновидца постхумно одликовао црквењака Мата Михајловића, пострадалог на Цркви Свете Тројице 1924. године и његове синове црквењаке Петра, Вељка и Николу. Одликовање је уручио њиховим потомцима.

За изузетан допринос у обнови храма у Кутима, Митрополит је уручио грамате признања и захвалности Јовану Мићуновићу, Проду Угурлићу, Колу српских сестра Свети Јован Богослов. Грамата је додијељена и Виду Митровићу, који је одсутан, и биће му накнадно уручена.

Овим су се Кути показали најбољи не само у Боки, него и у Црној Гори и Брдима. Ви знате да је за вријеме краља Николе била Црна Гора, Бока и Брда. Седам брда, Бока и Црна Гора а сад ови поправљачи све то хоће да да претворе у једно, а у вријеме краља Николе је било тројно име Свете Тројице и тако и треба да остане: Брђани и Црногорци и Бокељи, навео је митрополит Амфилохије.

Поделите:

1 коментар

  1. Pa i u Srbiji ima sto razni naziva i nadimaka…
    Recimo Ercovi,Čivijaši,Vlasi,Kalamari,Kifuti,Goranci,Čarapani,Aškalije,Lale..
    Kad bi svako od njih tražio da bude vladika po Srbiji bi više bilo arhijereja nego pastve..
    Nebi imao ko magarca za uvo povući kad bi se svi u samar pretvorili i legli na tuđa leđa teret tobož nositi.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here