Amfilohije: Potomci graditelja Notr Dama rušili srpske crkve

Podelite:

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je da su potomci onih koji su gradili Notr Dam porušili stotine hramova u našoj zemlji.

Samo bi bilo dobro da oni koji se brinu, i treba svi da se brinemo za Notr Dam, ne zaborave da su potomci onih koji su gradili Notr Dam porušili stotine hramova u našoj zemlji. 150 hramova, među kojima i Bogorodica Ljeviška koja je isto toliko stara koliko Notr Dam, su uništeni i razoreni od NATO pakta, bezbožnika koji uništava istinsku i pravu Evropu. Pokušavaju i nas da uključe u uništitelje prave istinske hrišćanske Evrope duhom dehristijanizacije, duhom ubijanja Boga u ljudima i obogotvorenja kamenja sagrađenog u neka prošla vremena i zaboravljanja da su hramovi građeni za molitvu i sve što je u njima je molitvom okađeno i omirisano, rekao je mitropolit Amfilohije.

On je, sa sveštenstvom, služio ju ponedeljak liturgiju u Crkvi Svete Trojice u Kutima, kod Herceg Novog.

Mitropolit Amfilohije je kazao da su hramovi svjedoci vječnoga ljudskog dostojanstva i zato su oni živanosni od vremena Hristovog Vaskrsenja, pa danas i do kraja svijeta i vijeka.

-Zato mi obnavljamo hramove da bi kroz njih, obnovljali svoju dušu, srce i pamćenje na živoga Boga i na živo i vječno dostojanstvo ljudsko, na vječni napredak ljudskog roda koji je vječni samo ako se temelji na Hristovom Vaskrsenju, naveo je on.

Vladika je na kraju službe još jednom izrazio blagodarnost svima koji se potrudili da sagrade ovaj hram u Kutima, kao i onima koji se trude da ga obnove. Podsjetio je na crkvenjake koji su od 1919. godine do 1995. godine služili Gospodu i zvonili u ovom svetome hramu. Za 77. godišnje vjerno služenje Bogu i svetinji Božijoj u Kutima, mitropolit Amfilohije je Zlatnim likom Svetog Petra II Lovćenskog Tajnovidca posthumno odlikovao crkvenjaka Mata Mihajlovića, postradalog na Crkvi Svete Trojice 1924. godine i njegove sinove crkvenjake Petra, Veljka i Nikolu. Odlikovanje je uručio njihovim potomcima.

Za izuzetan doprinos u obnovi hrama u Kutima, Mitropolit je uručio gramate priznanja i zahvalnosti Jovanu Mićunoviću, Produ Ugurliću, Kolu srpskih sestra Sveti Jovan Bogoslov. Gramata je dodijeljena i Vidu Mitroviću, koji je odsutan, i biće mu naknadno uručena.

Ovim su se Kuti pokazali najbolji ne samo u Boki, nego i u Crnoj Gori i Brdima. Vi znate da je za vrijeme kralja Nikole bila Crna Gora, Boka i Brda. Sedam brda, Boka i Crna Gora a sad ovi popravljači sve to hoće da da pretvore u jedno, a u vrijeme kralja Nikole je bilo trojno ime Svete Trojice i tako i treba da ostane: Brđani i Crnogorci i Bokelji, naveo je mitropolit Amfilohije.

Podelite:

1 komentar

  1. Pa i u Srbiji ima sto razni naziva i nadimaka…
    Recimo Ercovi,Čivijaši,Vlasi,Kalamari,Kifuti,Goranci,Čarapani,Aškalije,Lale..
    Kad bi svako od njih tražio da bude vladika po Srbiji bi više bilo arhijereja nego pastve..
    Nebi imao ko magarca za uvo povući kad bi se svi u samar pretvorili i legli na tuđa leđa teret tobož nositi.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here