АМФИЛОХИЈЕ: СПЦ је против разграничења на Косову и Метохији

Поделите:

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије поновио је став Српске православне цркве, која је, према његовим ријечима, против идеје о разграничењу Косова и Метохије јер би то значило „одрицање од сопствене историје“.

„Српска православна црква често износи став по питању Косова и Метохије, а у последњој поруци Светог Архијерејског Сабора из маја ове године одлучно се супротставила чак и било каквом разматрању питања разграничења.

Ми још увијек уопште ни не знамо шта то разграничење подразумјева. Оно што је сигурно је да Црква не може да се одрекне свог мјеста на Косову и Метохији, свог историјског постојања, али и историјског постојања српског народа тамо. Читава наша историја, духовност наше цркве, живот нашег народа и наше државе засновани су на Косову и Метохији,“ изјавио је Митрополит Амфилохије.

Он је такође подсјетио да двије трећине светског становништва није признало независност Косова. „Надамо се да ће нам сви они помоћи, да ће уз нас бити и оне европске земље које нису подржале Косово упркос притисцима САД.

Надамо се да ће се питање Косова вратити у оквире међународног права, резолуција Савјета безбједности Уједињених нација и свих међународних правила о питањима граница,“ додао је Амфилохије.

„Српски народ, већина политичких актера и интелектуалаца подржава позицију СПЦ о Косову и против је идеје о разграничењу са Албанцима,“ закључио је Митрополит црногорско-приморски.

in4s.net
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here