Амфилохијев премијер се одрекао Косова

Поделите:

 

Лидер коалиције „За будућност Црне Горе“ Здравко Kривокапић на митрополитово тражење одрекао се највеће српске светиње

Лидери три црногорске опозиционе коалиције које су победиле на парламентарним изборима 30. августа потписали су коалициони споразум у коме је једна од главних тачака да влада коју ће заједно формирати неће повући потпис те државе са признања косовске независности.

Убацивање ове тачке изазвало је велико изненађење у Црној Гори пошто је повлачење признања био један од главних адута српских странака у изборној кампањи.

Kако „Ало!“ сазнаје из добро обавештених кругова у Подгорици одлучјући фактор због кога је лидер коалиције „За будућност Црне Горе“ Здравко Kривокапић пристао да потпише овакав папир заједно са лидерима коалиције „Мир је наша нација“ Алексом Бечићем и „Црно на бијело“ Дританом Абазовићем јесте управо став митрополита Амфилохија да је важно да се по сваку цену што пре формира влада.

Сазнања наших извора иду чак дотле да митрополит не само што није ћутао на убацивање ове тачке него се изјаснио да се она нађе у коалиционом споразуму. Пре недељу дана у црногорској јавности оштро је нападнут један од лидера Демократског фронта, носеће снаге коалиције „За будућност Црне Горе” Небојша Медојевић који је затражио да повлачење признања лажне косовске државе буде једна од основних тачака тог документа.

– Став Демократског фронта је јасан и колико ми будемо могли да утичемо, поништићемо признање Kосова – рекао је тада Медојевић којег су по Амфилохијевим инструкцијама напали управо људи најближи Митрополији.

Лидер ПзП-а поручио је тада да је одлука Владе Црне Горе да призна Kосово била против виталних интереса државе, зато што Црна Гора са Србијом треба да има савезнички однос.

Ипак, јуче је након саопштавања принципа на којима ће функционисати нова власт у Црној Гори постало јасно да ће се у првом плану наћи неки други интереси, а не братски односи Црне Горе са Србијом. Најчудније је ипак што се на страну супротну српским интересима ставио Амфилохије који у протеклих 20 година није пропустио ниједну прилику да оштро нападне или чак прокуне сваког ко би се усудио да преговара о Kосову и Метохији. Он је поготово оштар био када је говорио о напорима председника Србије Александра Вучића да се преговори покрену са мртве тачке а Србија која је у рату изгубила све на тај начин колико толико поврати свој утицај у својој јужној покрајини.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије пре тачно годину дана оптужио је власт у Београду да ће “издати Kосово и Метохију ако им само нешто дају” што, како је навео, повређује изјава председника Александра Вучића да признања Kосова нема без “компромисног решења”.

-Срам било њега и сваког другог који се одриче свога бића, памћења, светиња… Срамна је то прича – рекао је Амфилохије обраћајући се верницима испред цркве светих апостола Петра и Павла у Старом Расу код Новог Пазара, где се обележава 1.000 година од првог писаног спомена Рашко-призренске епархије СПЦ. Чињеница је да је митрополит први пут када се нашао у прилици да бира или власт или Kосово, одлучио за ово прво што најбоље говори о искрености његових ставова.

Основне тачке споразума
Носиоци три листе које су на изборима освојиле већину потписали су јуче споразум којим су се, између осталог, обавезали да нова влада неће покретати никакве иницијативе или поступке с циљем измјене државне заставе, грба и химне.

У Споразуму се наводи да ће нова демократска влада у Црној Гори одговорно спроводити све међународне обавезе које је држава преузела, ојачати и унаприједити сарадњу с НАТО-ом и брзо, у потпуности и предано спровести све реформе потребне за пуноправно чланство Црне Горе у ЕУ.

“Нова демократска влада у потпуности деполитизовати кључне владине институције с циљем обезбјеђења бескомпромисне борбе против криминала и корупције”, пише у Споразуму. Нова влада, како је наведено, неће спроводити реваншизам на политичкој или било којој другој основи.

 

Ало

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here