Амфилохијев пулен на преговорима с фанариотима у Америци или шта њима дође Београдска патријаршија?

Поделите:

Епископ диоклијски Методије сусрео се 10. фебруара са Архиепископом американским Елпидофором (Васељенска патријаршија) и са њим разговарао на тему актуелних верских и политичких дешавања у Црној Гори.

 Владика Методије је изразио своју дубоку захвалност, коју је Његова светост васељенски Патријарх Вартоломеј, пружио подршку канонској Православној цркви у Црној Гори.

Он се такође захвалио и Архиепископу Елпидофору, за његово залагање код Државног секретара Сједињених Америчких Држава Помпеа, као и Митрополту Тихону (Православна црква у Америци) који вредно ради на учвршћивању веза међу канонским православним епископима у Америци. То шаље јасну поруку стотинама хиљада верника у Црној Гори, који у миру протестују, учествујући у литијама, два пута седмично, да нису сами , али и да њихову праведну борбу за очување светиња подржавају и њихова православна браћа и сестре из Сједињених Држава.

Владика Методије је појаснио врло тешку ситуацију у којој се данас налази Православна црква у Црној Гори. Нови Закон о слободи вероисповести дискриминаторски се односи првенствено према Православној цркви у Црној Гори, што је подстакло вернике на масовне мирне протесте.

Архиепископ Елпидофор изразио је владици Методију своју дубоку забринутост за браћу и сестре у Црној Гори, који су угрожени новим Законом: “Ми се молимо за мир у Црној Гори, верску слободу свих њених становника, као и за отворен разговор са свим политичким странкама по питању новог закона.”

Овом сусрету присуствовали су Митрополит Тихон, Епископ источноамерички Иринеј, свештеници Александер Рентел, Миајло Бацковић и Николас Казариан, архиђакон Јозеф Матусиак, као и господин Ник Антон.

(извор: https://www.goarch.org/

Преузето са: „Факти“

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here