Аналитичари о резултатима у БиХ

Поделите:

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцијенио је да је исход избора у Републици Српској најбољи могући за народ и Српску која добија стабилну и снажно национално оријентисану власт, са добрим односима са Србијом и Русијом.
„Нема места за оспоравање избора и унутрашње поделе“, рекао је Анђелковић за Срну.

АНЂЕЛКОВИЋ
Са друге стране, он сматра да ће Федерација БиХ бити паралисана због избора „муслиманског представника као лажног хрватског представника“ Жељка Комшића.

„То ће изазвати озбиљне поделе и блокаде у погледу формирања власти“, истакао је Анђелковић.

Он је додао да ће Српска, која је сада изнутра стабилна, сигурна и нико не може да је угрози, бити фактор стабилности на нивоу БиХ јер ће једина имати функционалну власт, а биће битна и међународној заједници.

Прама његовим ријечима, Република Српска сада добија додатну тежину и геополитички подиже и тежину Србије, јер ће, како је појаснио, Србија бити заједно са Републиком Српском та која ће стабилизовати регион.

„Ово јесте велика победа српског народа“, констатовао је Анђелковић.

Он је упозорио да ће бити покушаја опозиције, која „не може да схвати да је убједљиво поражена“, да минира доминантну побједу снага обједињених око актуелног предсједника Републике Српске и новог српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, као и да ће бити „мешетарења из страних центара моћи“.

„Али, ово је толико убедљива победа Додика, његове странке и блока који он представља да је мали простор за такве манипулације. Српски народ је сада дефинитивно зрео и није допустио да га странци и недобронамерници из наших редова конфронтирају. Сва оспоравања ће остати претња празном пушком“, закључио је Анђелковић.

Кандидат коалиције СНСД-ДНС-СП за члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Милорад Додик освојио је 293.622 гласа или 54,06 одсто и води испред кандидат Савеза за побједу Младена Иванића, који је освојио 232.375 гласова или 42,79 одсто, најновији су подаци Централне изборне комисије БиХ након обрађених 84,33 одсто бирачких мјеста.

Кандидат СНСД-а Жељка Цвијановић за предсједника Републике Српске води са 234.912 или 47,67 одсто гласова испред кандидата Савеза за побједу Вукоте Говедарице, који је освојио 210.066 или 42,63 одсто гласова, подаци су Централне изборне комисије БиХ након обрађених 78,57 одсто бирачких мјеста.

ПАВИЋ
Политички аналитичар Александар Павић оцијенио је да су Срби на општим изборима у БиХ поново показали зрелост и изабрали државотворну опцију Републике Српске упркос јаким притисцима са Запада.
Он је истакао да је изборни резултат добра вијест, јер је побиједио интерес Републике Српске и српског народа.

„Српски гласачи у БиХ су поново, по ко зна који пут још од деведесетих година, показали зрелост да изаберу државотворну опцију упркос врло јаким, честим и перфидним спољним, односно западним притисцима“, рекао је Павић Срни.

Он је нагласио да је побиједила борба против централизације, за ближе везе и са Србијом и Русијом и отпор увлачењу БиХ у НАТО.

Павић оцјењује да је надолазећа политичка криза у Федерацији БиХ условљена побједом кандидата ДФ-а Жељка Комшића за хрватског члана Предсједништва БиХ, што само показује шта би задесило Републику Српску да је дозволила да јој Сарајево управља судбином на било која начин.

„Мајоризација хрватског народа побједом Комшића још је једно упозорење свима који су мислили да могу да граде успех у Републици Српској сарадњом са политичким снагама у Сарајеву, које се неће смирити док Српска не нестане и не буде обесмишљена“, рекао је Павић.

Према његовим ријечима, Хрвати су окусили оно што су сами себи закували још када су направили антисрпску коалицију са муслиманима током рата и то им се сада обија о главу.

„То само показује да је потпуно исправна политика одупирање свакој сарадњи са Сарајевом, које покушава да уз помоћ својих западних савезника обисмисли Дејтонски споразум и Републику Српску“, закључио је Павић.

ВУЛЕТИЋ
Социолог Владимир Вулетић изјавио је поводом побједе кандидата СНСД-ДНС-СП Милорада Додика за српског члана Предсједништва БиХ да ће Додик наставити да води политику која обезбјеђује високи степен самосталности Републике Српске, што је Дејтонским споразумом предвиђено.
Вулетић је нагласио да је Додик јасно ставио до знања да ће њему важнији саговорник бити у Београду него у БиХ јер „очекује да ће у Предсједништву, оваквом какво је сада, имати мало саговорника“.

„Треба имати у виду да је изборну победу Додик остварио, не директним утицајем из Србије, али позивајући се на то да жели најбоље односе са Србијом. Тако да су то бирачи препознали код њега, јер његова је политичка кампања била пре свега базирана на том чврстом односу са Србијом“, рекао је Вулетић за РТС.

Он је оцијенио да су избори у БиХ показали оно што је у БиХ стара тема, а то је сукоб између, са једне стране, централизације БиХ коју покушавају да спроведу, прије свега, бошњачке странке и СДА, а са друге стране покушај Републике Српске да оствари оно што је Дејтоном загарантовано, а то је велики степен самосталности.

„Оно што је интересантно за ове изборе је промена односа снага у Председништву. На основу прелиминарних резултата видимо да ће, осим представника СДА, ту бити и /кандидат ДФ-а/ Жељко Комшић испред хрватског народа. Он је већ рекао да ће представљати све грађане и његова политичка биографија сведочи о томе да ће бити наклоњен више централистичком погледу на будућност БиХ“, објаснио је Вулетић.

Он је указао да то за Додика као српског члана Предсједништва БиХ значи да ће вјероватно бити често у ситуацији да ће, на неки начин, бити надгласан у том тијелу чије су надлежности везане за спољну политику, што је осјетљива тема.

Вулетић је, међутим, указао да Додик може да блокира било коју одлуку Предсједништва ако буде имао подршку Народне скупштине Републике Српске.

SRNA

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here