Аналитичари о Томиној одлуци да се одрекне плате

Поделите:

Будући директор Kанцеларије за сарадњу са Русијом и Kином Томислав Николић рекао је да неће примати плату док је на тој функцији. Поставља се питање зашто би онда он тај посао уопште радио?

Николић је изјавио да ће од 1. јуна, када му званично истиче председнички мандат, радити за државу, али без накнаде. Аналитичари сматрају да је један од разлога за овакву његову одлуку популизам, али и свест о томе да са нове позиције експресно може да шири мрежу утицаја.

Професор Факултета политичких наука Зоран Стојиљковић каже за “Блиц” да је реч о још једном акту политичке капитализације.

– То што је Николић спреман да нови посао обавља бесплатно или волонтерски је порука која треба добро да звучи у јавности. Реч је о политичком поентирању. Сматрам да је потребно утврдити накнаду, а уколико му новац није неопходан, може га се, без помпе, накнадно одрећи – наводи Стојиљковић.

Он објашњава да је на делу чист пример политичко-партијског запошљавања, а да је директорско место утешна награда за одлазећег председника Србије.

На констатацију да одрицање од плате оставља простор за спекулације да је Николић видео могућност да другачије профитира од нове позиције, Стојиљковић истиче да су злоупотребе могуће и тамо где постоји финансијска надокнада за обављање неког посла.

– Разлог што је Николић одбио да прима плату могао би да буде у чињеници да са позиције председника државе одлази на место директора Kанцеларије и да на то гледа као на својеврсно назадовање. Можда мисли да би новац који би примао био испод реномеа бившег председника који има 65 година живота и 30 година стажа у политици – наводи Kлачар.

Он је сагласан и да је Николићева процена да ће имати бољу перцепцију у јавности ако своју нову функцију представи као рад за добро заједнице.

Ново радно место Николића ипак ће коштати грађане Србије јер ће у његовом тиму бити заменик и помоћници, али и други запослени чији ће број и систематизација бити утврђени када актуелни председник званично преузме нову дужност и донесе правилник.

Јасмина и Лале збринути, траже се места за Станиславу и Ивана

Влада Србије је на последњој седници донела уредбу о оснивању Kанцеларије националног савета за координацију сарадње са Русијом и Kином, на чијем челу ће бити Николић. Али није Kанцеларија једино место где ће бити ухлебљени Томини сарадници. Тако ће Јасмина Митровић Марић бити нова амбасадорка Србије у Данској, Радослав – Лале Павловић одлази на место директора Kултурног центра у Паризу, а одговарајуће место тражи се и за Станиславу Пак и Ивана Мркића.

 

 

Блиц

Поделите:

1 коментар

  1. “Analitičari” i “profesori na fakultetu političkih nauka” anliziraju šta jedan majmun želi da postigne nekom svojom majmunarijom! Pa majmun želi “bananu” (jednu ili ceo grozd) da ukrade ako ima i ako može! Šta tu nije jasno?

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here