Анализе показују интегрисани север Косова постаје неразвијени регион Србије!

Поделите:

На основу америчке КФОР-ове анализе положаја Срба на Косову и Метохији у случају поделе ове покрајине очекивано је њихово релативно брзо нестајање због економске несигурности али и из безбедносних разлога. Ово се пре свега односи на Србе јужно од Ибра.

Међутим, уколико би се Косово и Метохија поделили, ни север Косова и Метохије не би имао светлу будућност.

Претпоставља  се и да би Србе са севера Косова и Метохије задесила слична судбина, али из сасвим других разлога. Интеграцијом у систем Републике Србије, на пословање оних који послују би се наметнуле многе обавезе које данас фактички не постоје (плаћање доприноса, пореза, обавеза вођења књига и убацивање фискалних каса…), што би драстично повећало цене пословања. Са друге стране, како би та подручја изгубила свој стратешки значај, престала би огромна давања из буџета Републике Србије која данас иду за та подручја, што би довело до додатног економског притиска на становништво које већ живи тешко, и у великој мери зависи од донација из буџета Републике Србије.

Према пројекцији из анализе, то би довело до исељавања становништва у средњерочном периоду и север Косова и Метохије би у том случају (без своје стратешке важности, са смањењем донација и са додатним обавезама за привреднике) доживео судбину осталих сиромашних крајева Републике Србије у средњерочном периоду.

Д.Д.

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here