Анђелковић: Афера “Kрушик” не може бити тема у разговорима Лукашенка и Вучића

Поделите:

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оценио је у Дану уживо да афера “Kрушик не може бити тема у разговорима председника Вучића и председника Белорусије Александра Лукашенка, који је у дводневној посети Србији. “Вучић не верујем да би о таквој теми причао са Лукашенком, а Лукашенко сигурно неће покретати то питање, то није нешто што је од интереса за Белорусију”, рекао је Анђелковић.

Говорећи о значају посете председника Белорусије Србији, Анђелковић каже да је Лукашенко једини лидер који нас је отворено подржао током агресије 1999. године.

“Долетео је у Београд и залагао се у Москви да Русија и Белорусија заједнички помогну. Лукашенко је увек био уз нас, то треба памтити и увек признавати. И да нема ништа друго, то би већ био основ за сарадњу”, каже Анђелковић.

Kако је рекао, на то што смо имали у прошлости, надовезују се и неки актуелни интереси.

“Ми смо мала земља и треба да гледамо своје интересе. Kритике поводом обраћања Лукашенка у Скупштини Србије, јер у белоруском парламенту нема опозиције, не видим као озбиљне и основане”, каже он.

Kако каже, велике су разлике између Србије и Белорусије.

“Да кренемо од геополитичке локације. Белорусија је најближи савезник Москве и у зони је руског кишобрана, ми се налазимо у зони где запад доминира. Налазимо се на подручју које није приоритетно зона руског утицаја, економски смо упућени на запад”, каже он.

Додаје да је Лукашенко 1994. године када је победио на изборима био аутсајдер.

“Ушао је у други круг и у другом кругу убедљиво победио, имао је енергију и велику подршку народа. До данашњег дана има и висок ниво популарности, не бих назвао Белорусију никаквом диктатуром”, каже он.

Анђелковић каже да је у Србији другачији изборни систем и другачији политички амбијент.

“Имамо формално гледано много мању улогу председника, док је Белорусија република са изразито јаком улогом председника. Мислим да не треба да се бавимо тиме како се Белорусија понаша према опозицији, ми смо мала земља која треба да памти ко нам је помогао за време агресије и не треба да исказујемо мишљење”, каже он.

Говорећи о сарадњи, каже да Белорусија има значајну наменску индустрију.

“Производи много тога, модификује старо совјетско оружје, мислим да Белорусија пре нама може да буде партнер, можемо да производимо заједно, нисам сигуран да смо ми њима превише потребни”, каже он.

Анђелковић каже да “афера Kрушик не може бити тема у разговорима Лукашенка и Вучића”.

“Вучић не верујем да би о таквој теми причао са Лукашенком, а Лукашенко сигурно неће покретати то питање, то није нешто што је од интереса за Белорусију. Мислим да треба до краја установити шта се десило. Евидентно је да су српске гранате идентификоване у Украјини. Није забрањено трговати са било ким, али Русија нам је партнер и било би некоректно да је оружје стигло до руских непријатеља. Мислим да ствар треба до краја испитати, све што је око тога спорно, а мене лично занима како су српске гранате стигле у Украјину”, каже Анђелковић.

Kако каже, законски гледано, то је у реду.

“Али, ако се ослањамо на Русију, ако нам је она кључни партнер у одбрани Kосова, у таквим околностима морамо бити максимално коректни према Русији и не смемо учинити ништа што ремети њене интересе. Мислим да Русија неће бити ни на који начин нападна када се ради о том питању, али сам сигуран да ће Србија убудуће много озбиљније водити рачуна где иде српско оружје”, каже он.

 

N1

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here