Анђелковић: Ђукановић сјечом српских коријена гради црногорски идентитет

Поделите:

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцијенио је поводом забране српским интелектуалцима да уђу у Црну Гору да предсједник Црне Горе Мило Ђукановић покушава да изгради црногорски идентитет сјечењем српских коријена и потпуним потискивањем српске заједнице.

“Забрана уласка интелектуалаца у Црну Гору усмјерена је ка асимилацији српске заједнице и никако није у складу са европским вриједностима. Замислите Румуне да на тај начин поступају према мађарској мањини? То су поступци режима који се, очигледно, осећа угрожено”, рекао је Анђелковић за “Блиц”.

Он је нагласио да се оваквим потезима ствара утисак да Ђукановић брани интересе црногорског народа и да на овај начин жели да себи да мисију коју ће испунити.

“Та мисија више не може да буде изградња државе. Црна Гора је самостална од 2006. године и тај процес је завршен. Не може, такође, бити ни економска изградња земље, која има озбиљних проблема. Остаје брањење црногорске националности”, указао је Анђелковић.

Он је додао да је можда сада тренутак да се ово питање интернационализује.

“Наше сигурно није да свађамо него да штитимо Србе. Мислим да се Београд креће ка таквом приступу”, закључио је Анђелковић.

Улазак у Црну Гору забрањен је књижевнику Матији Бећковићу, историчарима Чедомиру Антићу и Александру Раковићу, као и професору Дејану Мировићу.

Одлука о забрани је донесена је уз образложење да су они опасни по безбједност црногорске државе.

 

Srna

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here