Анђелковић: Ђукановић жели да испровоцира Београд

Поделите:

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцијенио је да неотварањем граница са Србијом црногорски режим Мила Ђукановића оваквим потезима жели да испровоцира Србију да погрешно реагује, те додао да антисрпска регионална интернационала поново као да креће у офанзиву.

– Екстремисти на антисрпским позицијама из региона се повезују – рекао је Анђелковић и подсјетио на недавну македонску поштанску марку са картом „велике Хрватске“, пуштање пјесама на црногорским државним медијима пјевача усташких пјесама Томпсона, те састанке црногорских естремиста са косовским.

Он је изјавио да су ти антисрпски екстрмисти забринутији у мјери колико Србија јача и побољшава своју међународну позицију јер за њих је најбоља изолована и слаба Србија.

– Чим Србија полако гради своје међународне позиције, успоставља добар основ у будућности, онај дио свијета који су подржавали Подгорицу или Приштину мијења свој став. Ово је очајнички покушај, али не треба то потцијенити јер они су у стању да изазову озбиљне ексцесе, па и трагедију у региону – оцијенио је Анђелковић.

Он је рекао да је реакција Београда да неће уводити контрамјере Црној Гори затварањем граница зрела и рационална јер са обје стране границе живи један народ, коријен је исти и српско поријекло, без обзира да ли се грађани Црне Горе изјашњавали као Срби или Црногорци.

Анђелковић је оцијенио да „режим Мила Ђукановића оваквим потезима неотварања граница за грађане Србије и Републике Српске, жели да испровоцира Србију да погрешно реагује и уведе мјере против народа Црне Горе, да спријечи улазак у Србију црногорским студентима“.

– Жеља Подгорице је да Београд направи проблем и реагује према свим грађанима Црне Горе. Мислим да ми то никад нећемо да урадимо и паметно смо поступили што смо најавили селективне мере. Треба одговорити Подгорици да заболи режим, а не народ – рекао је Анђелковић за ТВ Пинк.

Он је нагласио да је одлука Подгорице да не дозволи улазак грађанима Србије и Републике Српске у Црну Гору, наводно због вируса корона, „пар екселанс политичка одлука“.

Анђелковић је напоменуо да су прије недјељу дана литије биле забрањене јер је било епидемије, а у исто вријеме црногорска туристичка организација је тврдила по земљама региона, гдје је покушавала да привуче туристе, да нема вируса корона.

– Је ли има короне или нема короне? Чим такав хаос постоји, јасно је да је реч о политичкој одлуци. Ђукановић види да му позиције слабе, да ће се грађани Црне Горе који су га подржавали пре или касније запитати зашто тако лоше живе, ко је економију урнисао. Да се то не би десило, Ђукановић изазива конфликте – оцијенио је Анђелковић.

Према његовим ријечима, Ђукановић зато изазива поларизацију како у самој Црној Гори тако и између Црне Горе и Србије, јер кад се људи свађају, не мисле ко је крив за њихов лош материјални положај.

Коментаришући изјаву предсједника Владе Црне Горе Душка Марковића да је отпор црногорској суверености радикалнији него прије деценију и по, Анђелковић је нагласио да је то класична замјена теза и да нико не угрожава црногорску државност и сувереност.

– Србија се веома дуго уздржано односила, некада и мазохистички поступала како би покушала да одржи односе на високом нивоу. Али, јасно је да црногорски режим спроводи политику идентитетског геноцида, да мјерама дискриминације жели да елиминише српско становништво, асимилира, уништи Српску православну цркву, српски језик маргинализује, а културу анулира – рекао је Анђелковић.

Он је истакао да је Србија пробала то лијепим да спријечи, али да се дошло у ситуацију када то више не може, па мора да реагује, али то ради и даље цивилизовано, обраћа се ОЕБС-у, Савјету Европе, настоји да интернационализује српско питање у Црној Гори у духу еворпских стандарда.

– Да су и Ескими негде угрожени, ми би морали да дигнемо свој глас против тога, а камоли када је наш народ угрожен. Србија колико год била уздржана, морала је да реагује, а то није никакво угрожавање црногорског суверенитета, него напротив. Данашња Црна Гора је недемократска и тоталитарна – навео је Анђелковић.

Он је рекао да напредак Србије није условљен понашањем Црне Горе, али је проблем за Црну Гору и њене грађане што сукобом са Србијом и Републиком Српском и цијелим својим окружењем као да се окреће једино Албанији, али на тај начин не може да обезбиједи просперитет.

– Изгледа да режим у Црној Гори не мисли да ли треба грађанима да буде боље, него жели да има изоловану државу, јер Црна Гора је данас постала држава која је база мафије. А мафијашким базама није битна економија, него само уточиште за криминалце – рекао је Анђелковић.

Он сматра да затварање црногорских граница за грађане Србије и Републике Српске има везе са прогоном СПЦ у Црној Гори, јер је циљ режима у Подгорици да Црну Гору изолује од Србије, пресијече комункације и проба да отме неке црквене објекте.

– Мислим да им то неће поћи за руком, јер народ у Црној Гори је одлучан да брани светиње. Таквим понашањем власт може само да изазове неку несрећу, али не верујем да ће постићи циљ. Очајник се и за сламску хвата. Режим који зна да може да падне зато што лоше води Црну Гору покушава кроз велике тензије да купи још неко време владања том земљом – закључио је Анђелковић.

РТРС
Поделите:

19 Коментари

 1. “Он (Анђелковић) је рекао да је реакција (реаговаање, прим.ККС) Београда да неће уводити контрамјере Црној Гори затварањем граница зрела и рационална јер са обје стране границе живи један народ, коријен је исти и српско поријекло, без обзира да ли се грађани Црне Горе изјашњавали као Срби или Црногорци”. Има у Вашим изјавма, поштовани господине, и жешћих мисли. Да ли је потребно да их иритирате са тим да су сви Црногорци Срби, односно “да са обје стране границе живи један народ”. Мислим да је то непотребно. Ви их на тај начин још више удаљаавате од Србије. Затим: “Али, јасно је да црногорски режим спроводи политику идентитетског геноцида…”. Зашто, драги пријатељу, утрпавате ту ужасну ријеч “геноцид”, независно у ком је контексту. Имам осјећај да Ви говрите у име прадсједника Србије, Владе, цијелог естблишмента.

 2. У реду, ако сте Ви портпарол владајуће гарнитуре, немам ништа против, онда није лијепо да се називате аналитачаром. Ваше су изјаве топло, хладно., боље речено жестоке. Превише су партитократијске. Ви сте химаниста и не можете се служити Дачићевом или Вулиновом терминологијом. Црногорци болују од депресивног оптимизма и то тешко и озбиљно. Краљ Никола их је познавао у душуа: “У запт држи Црногорце, ема благо, ема вјешто, помилуј их па ћеш с њима моћи свешто”. Мени не можете импутирати да сам фан Бритвин, докзао сам озбиљним и критичким текстовима, а и док сам био кратко вријеме функционер у Подгорици у доба социјализма (тада на вашу срећу имали сте само 7 година, стрији сам од Вас 28 година), поднио сам оставку због тадашњих разних Милатовића, Кулушића, сепаратиста и србомрзаца. Вратио сам се у МСП уз велику казну. Чини ми се да сте ви иторичар. Давно су почеле зађевице и прије Зеленаша и Бјелаша.

 3. У реду, ако сте Ви портпарол владајуће гарнитуре, немам ништа против, онда није лијепо да се називате аналитачаром. Ваше су изјаве топло, хладно., боље речено жестоке. Превише су партитократијске. Ви сте химаниста и не можете се служити Дачићевом или Вулиновом терминологијом. Црногорци болују од депресивног оптимизма и то тешко и озбиљно. Краљ Никола их је познавао у душуа: “У запт држи Црногорце, ема благо, ема вјешто, помилуј их па ћеш с њима моћи свешто”. Мени не можете импутирати да сам фан Бритвин, докзао сам озбиљним и критичким текстовима, а и док сам био кратко вријеме функционер у Подгорици у доба социјализма (тада на вашу срећу имали сте само 7 година, стрији сам од Вас 28 година), поднио сам оставку због тадашњих разних Милатовића, Кулушића, сепаратиста и србомрзаца. Вратио сам се у МСП уз велику казну. Чини ми се да сте ви иторичар. Давно су почеле зађевице и прије Зеленаша и Бјелаша. НЕ уредниче ради се о наставку осврта.

 4. Осврћете се на демократију, односно недмократичнос у Црној Гори. Пријатељу, о демократији и Црне Горе и Србије нема смисла говорити. То што у објема постоји Парламент, само је фарса. Када је Црна Гора признала фантомску, наркодилерску, убилачку, зликовачку државу Косово, молио сам, писао да је требало одмах прекинути дипломатске односе (није исто када Костарика призна Косово или када то уради Црна Гора), оставити конзуларане, који постоје и када државе зарате. Али у Србији за такве потезе, нема нико памети, од Коштунице до данас. Забаранити извоз, прије свега пшенице у мали Монтенегро, па нека једу, једу. То што и Ви и други мазохистичко понашање оправдавате због посттка Срба у малом Монтенегру, је такође фарса.

 5. Kme, svi mrze Svrbe, kmeee. Vise niko ni u regionu a ni u svetu ne obraca paznju sta klika iz Smrdije govori. Zatvarajte granice slobodno i prema Crnoj Gori i prema Hrvatskoj i prema Makedoniji, prema svim susedima da nemate izlaz ni na jednu stranu dok ne pocrkate u sopstvenom smradu.

  • Хехе, јадна ти мајка. Такве као ти очеви су бацали у бездан, да се смрад не о’шети. Али крај ви је близу, јадо, па ђе ћеш онда – у Србију ћеш се крити, ка миш под сламу, и јопе мало гусле, да се дивиш Милошу… На такве као ти се не пуца из топа – теби се, нероду, ка и свакој кокоши, каже: ИШ МОРЕ!

 6. Хехе, то је наредба коју је добио. Ко пита тог Пицека, квазикатоличког несоја? Јак је само на речима, као Цобе се крије иза наоружаних кокошара које ШТИТИ полиција. Сваки час капитулирају, 1915., 1941., 2018.,… и јопе ће. Свој кукавичлук обрну у – “јунаштво”. Само сада нема Срба да гину, а они да гуслају. ГУСЛЕ су им СПАЛИЛИ НАТО-овци. Али, здрав је то, српски стари, корен. Родиће се нови Његош. А Мило – у срамоту.

 7. Када је Црна Гора признала фантомску, наркодилерску, убилачку, зликовачку државу Косово, молио сам, писао да је требало одмах прекинути дипломатске односе (није исто када Костарика призна Косово или када то уради Црна Гора), оставити конзуларане, који постоје и када државе зарате. Али у Србији за такве потезе, нема нико памети, од Коштунице до данас. Забаранити извоз, прије свега пшенице у мали Монтенегро, па нека једу, једу. То што и Ви и други мазохистичко понашање оправдавате због постотка Срба у малом Монтенегру, је такође фарса. Стаљин је у совјетске републике насљаво до 40 посто Руса. Данас Русија сматра Естонију, Летонију, Латвију, сасвим оправдано, великим непријатељима, јер су НАТО базе на њихпвим територијама, икао је ише од тридесет посто Руса у тим државицама.

  • Samo si zaboravio Seronjicu da je Montenegro clanica Nato i Western Civilization i da iza nje stoji Americka 7. flota: hoces da vas razbucamo ko 99. Za taj tvoj embarga nas zaboli uvo isto onoliko koliko je Slovence bolelo uvo kad im je Sloba uvodio isti, pa su sad ususkana clanica Nato i EU.

   • Виђи, аветињо, јеси ли се распитала ШТА О ВАМА говоре, и јавно, и полујавно, ови из НАТОа? Као и са свим бувама, са Црном нам Гором се спрдају – тапшу по рамену, Мило клима главом, а смеју му се, У ЛИЦЕ, не иза леђа – ОПЕТ ЈЕ ЦРНА ГОРА КАПИТУЛИРАЛА. За њих ви сте ратни плен. Али, како каже највећи од свих Срба, владика Његош, “тврд је орах воћка чудновата”. И опет се ломе зуби немани, и опет по Српском роду. Ви, несоју, бегајте и ботујте негде друго – за боље од сендвича и нисте. А Црна Гора ће се пробудити, и опет бити српска Спарта.

  • Na sirotinju se i zecu q.rac dize. Tuzno je gledati kako Montenegro i Makedonija izrastaju u supersile u poredjenju sa Srbijom. Uskoro ce Qurcic vuci za rukav Pendarovskog, Milanovica i Mila da mu malo pomognu.

  • Dok po Smrdiji bud.letine tipa Cirjakovica zagovaraju Africki standard i nesvrstanost, i objasnjavaju kao se u poredjenju sa Ugandom i Ruandom u Srbiji uopste ne zivi tako lose; kako je Srbija neka druga Evropa, toboze mnogo se razlikuje od Bugara, Grka, Rumuna itd Tu pricu samo jos Srbijanski djikani p.še sto bi rekli Hrvati.

   • Хехе, што говоре Црногорци, “зло говедо, довјек јуне”. Вас изроде ни Qu-рац неће. То мало погани као што си ти иде низ воду – а Мило, пицајзла, весла. Ојха! Сада вас и 7. флота пушЋа низ воду. Сила, до силе – све сами губитници ратова и фрустрирани пацовчићи, храбри на речима – и ПРИДЕ, ГЛУМЕ ДА СУ ЂЕТИЋИ. Јадо, ПРОВИДНА СИ . Марш у мишју рупу.

 8. Od Grka se razlikujemo jer Grci isključivo žive od turizma ali od Rumuna i Bugara ni malo.
  Obične,klasične seljoberske države koje opstaju tako što gradovi upijaju svu tu sirovu seosku radnu snagu i zapošljavaju u trećerazrednim firmama čija plata se kreće u rasponu od šibicara do tezgara.
  Dakle gedži daju za cigare i gorivo da ne ide peške i onda ga tovare ko magarca,ni kinezi neće da rade šta uvaljuju srpskoj šajkači.
  Zato svi trče da otvaraju firme ovde.
  Ne zato što su srbi vredni nego što su glupi a država okorela katatonična maffia koja gleda samo svoj interes da za.ebava druge a da se to nekako pripiše njihovoj prosuverenističkoj idili.

  • Ојха, још један бисер од “Ђетића”. Јадо божија, умро би од глади да вас не хранимо, ево већ два века. Облетасте око Скадра, кукавна вам мајка, ка тице кукавице, па дођоше Шумадинци да рашчисте миле вам Малисоре. Ајде несоју, под руку са пицајзлом Монтенегрином, па у своју фелу. Оставите Црну Гору у којој можда и не живите. Ни језик не знате, корона-шишмиши једни.

   • Vi nas hranite? Mi uvezemo pola tone kokaina iz kojekakvih Latinoamerickih gudura a da ne uvezemo hranu iz Italije ili Nemacke. Bolje je 100 hiljada Nemackih turista nego milion Srbijanske sirotinje sto jede paradajiz i kenja po plazi.

 9. Uz sve to Montenegrin dodaj faktor Corona i dobijaš jednu totalno šizofrenu ekonomiju.
  Seljaci rade za gospodu jer su glupi a gospoda glumi sirotinju jer se prave suvereni vladari svoje propasti.
  Krivi su im drugi što su inferiorni pa u nedodstatku činjenica potežu za provokacijama,mahinacijama,paradama,estradama, senzacionalizmom i ako u svemu tome ima senzacije koliko i stida za porno glumce u tvrdoj pornjavi.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here